Politikk

Trump klar for å innføre straffetoll verdt 505 mrd. dollar på alle kinesiske varer

Trump sier i et intervju at han er klar for å innføre en straffetoll på alle kinesiske varer som importeres til USA. 

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Artikkel av: Nicolai C. Steckmest Sivertsen
20. juli 2018 - 12.45

President Donald Trump sier i et intervju med CNBC at han er klar for å innføre en straffetoll på alle kinesiske varer som importeres til USA, hvis det blir behov for det. 

- Jeg er klar for å gå til 500, sier Trump til CNBC. 

Trump refererer til den totale dollarverdien av alle kinesiske varer USA importerte i 2017, som var på 505,5 milliarder dollar, tilsvarende 4.150 milliarder kroner. Samme året importerte Kina varer fra USA til en totaleverdi på 129,9 milliarder dollar, tilsvarende 1.060 milliarder kroner, ifølge data fra Census Bureau. 

En eskalerende konflikt

Dette vil antagelig eskalere den pågående handelskonflikten, som nådde nye høyder da USA slo til med en 280-milliarders (NOK) straffetoll på kinesiske varer. 

Med hensyn til dollarvolum, blir det uoppnåelig for kineserne å innføre en straffetoll med samme slåkraft. 

Ikke vondt ment

- Jeg gjør ikke dette for politikk. Jeg gjør dette fordi jeg tror det er det beste for landet vårt. Vi er blitt svindlet av Kina i lang tid, sier Trump. 

Trump har tidligere sagt at USA har blitt misbrukt av Kina på flere fronter, inkludert i handel og pengepolitikk. Han presiserer at straffetollen ikke er vondt ment. 

- Jeg vil ikke at de skal bli redd. Jeg vil de alt det beste. Jeg liker veldig godt president Xi, men det var veldig urettferdig, sier Trump.