Politikk

Akershus-flertall for omkamp om Viken hvis Finnmark slipper unna

Ap, Frp, SV, Sp og MDG går sammen og gir flertall for å kreve omkamp om region Viken hvis det blir til at Finnmark ikke tvinges til sammenslåing med Troms.

Tonje Brenna, Jonas Gahr Støre og Raymond Johansen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.

Tonje Brenna, Jonas Gahr Støre og Raymond Johansen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.

Artikkel av: NTB
24. august 2018 - 06.15

– Hvis Finnmark får fortsette som eget fylke, så må det gjelde for alle andre også, sier Tonje Brenna, gruppeleder i Akershus fylkesting for Arbeiderpartiet til Aftenposten.

Region Viken er en sammenslåing av fylkene Akershus, Buskerud og Østfold, til sammen 1,2 millioner innbyggere. Alle tre fylkene har fulgt opp stortingsvedtaket om reformen, til tross for at det var flertall i alle fylkestingene mot reformen.

Etter Finnmarks motstand mot sammenslåing med Troms, som førte til at kommunalminister Monica Mæland (H) la prosessen på is tidligere i uka, har pipa fått en annen lyd.

– Hvis Stortinget gjør et nytt vedtak som fristiller Finnmark, så kan ikke Stortinget si nei til de fylkeskommunene som har godtatt sammenslåinger mot sin vilje, sier Brenna i Akershus.

Situasjonen er imidlertid annerledes i Buskerud, der Buskerud Ap ikke vil stanse etableringen av Viken og sammen med Høyre sørger for fortsatt flertall for sammenslåing, uansett.

Fylkesordfører Ole Haabeth (Ap) i Østfold vil ikke konkludere om hva Ap og Østfold fylkesting gjør hvis Finnmark får stå alene.

(©NTB)