Politikk

Erdogan mener USA er skyld i nedgangen i Tyrkias økonomi

President Recep Tayyip Erdogan mener USA har skyld i nedgangen Tyrkias økonomi, men nekter for at landets økonomi er i krise trass kraftig fall i liren.

Foto: Presidential Press Service via AP, Pool

Foto: Presidential Press Service via AP, Pool

Artikkel av: NTB
11. august 2018 - 21.38
An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

Fredag etter at USAs president Donald Trump sa han dobler tollen på tyrkisk stål og aluminium, noe som førte til at liren falt 20 prosent mot den amerikanske dollaren. Det er det kraftigste fallet siden 2001.

– Dette er ikke en økonomi som går konkurs, synker eller går gjennom en krise. Tyrkia vil komme seg ut av spiralen av utenlandsk valuta og styringsrente så snart som mulig, sa Erdogan lørdag.

Videre sa kalte han dollar, euro og gull for «kuler, kanoner og raketter i den økonomiske krigføringen mot landet vårt».

Presidenten lover at Tyrkia skulle ta nødvendige forholdsregler for å beskytte økonomien.

– Men det viktigste er at vi knuser hendene som styrer disse våpnene, sa han.

Vil søke nye allierte

I en kronikk i The New York Times lørdag advarer Erdogan USA mot å risikere forholdet til Tyrkia. I motsatt fall kan Tyrkia komme til å «se seg om etter nye venner og allierte», skriver presidenten.

– Hvis ikke USA begynner å respektere Tyrkias suverenitet og beviser at landet har forståelse for farene som vår nasjon står overfor, kan vårt partnerskap bli satt på spill, skriver Erdogan.

– Washington må, før det blir for sent, gi slipp på misoppfatningen om at vårt forhold kan være asymmetrisk, og gjøre seg innforstått med det faktum at Tyrkia har alternativer, skriver presidenten videre.

– Å ikke klare å snu denne trenden med ensidighet og respektløshet vil gjøre at vi må begynne å lete etter nye venner og allierte, skriver han, med henvisning til «Iran, Russland, Kina og noen europeiske land».

Konflikt om pastor

Konflikten mellom USA og Tyrkia blant annet knyttet til den amerikanske pastoren Andrew Brunson, som ble pågrepet i Tyrkia for to år siden og er anklaget for å ha støttet terror ved å ha kontakt med kurdiske PKK og Gülen-bevegelsen.

Trump truet i juli Tyrkia med «store» sanksjoner hvis ikke Brunson løslates, og onsdag i forrige uke innførte USA sanksjoner mot Tyrkias innenriksminister Suleyman Soylu og justisminister Abdulhamit Gül. Begges kontoer og eventuelle eiendeler i utlandet ble frosset.

Få dager senere svarte Tyrkia med sanksjoner mot flere amerikanske ministre.

(©NTB)

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.