Politikk

Slik virker «karantenetrikset»

Per Sandberg kan sikre statsrådslønnen i seks måneder

Slik kan Per Sandberg forlenge etterlønnen fra tre til seks måneder, med «karantenetrikset». 

Per Sandberg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Per Sandberg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Artikkel av:  Redaksjonen
16. august 2018 - 12.01

Statsråder som går av har i utgangspunktet bare én måned etterlønn. Samtidig er det bortimot automatikk i at de opprettholder samme lønn i tre måneder, selv om de formelt må søke om det. Kravet er i så fall at de har lavere inntekt enn de ville hatt som statsråd.

3 + 3 måneder

Som avgått fiskeriminister har Per Sandberg i praksis lønn i tre måneder, og han er sikret en månedslønn ut fra en brutto årslønn på 1.365.016 kroner, skriver Finansavisen i dag.

Men tre måneder kan også lett bli seks måneder.

Ifølge avisen har noen eks-statsråder og en rekke tidligere statssekretærer og politiske rådgivere klart å sikre seg totalt seks måneder med uendret lønn. Trikset er å sørge for å bli ilagt karantene.

Den sikreste veien til karantene er å få jobb i et PR-byrå, men om ingen PR-byråer vil ha Sandberg, er nødløsningen å etablere sitt eget konsulentselskap.

Omtrent halvparten av statsrådene som har forsvunnet ut under dagens regelverk er blitt ilagt karantenetid. Det samme gjelder en rekke statssekretærer og politiske rådgivere.

Ved karantene får man full lønn i perioden, mens eventuelle andre inntekter kommer til fratrekk.

Skriver bok - må rapportere

Per Sandberg har ikke noen retrettstilling i byråkratiet. Han er heller ikke valgt inn på Stortinget, hvor han satt i 20 år.

Nå skal han, etter eget utsagt, ettergå alt pressen har skrevet om han de siste ukene og diskutere med advokater om det kan være grunnlag for å forfølge rettslig noe av det som er blitt skrevet.

Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes har også varslet at de vil skrive en bok om «den sanne historien». Boken kommer ut på Juritzen Forlag, trolig allerede i oktober.

Og når han skriver på boken, må Sandberg være forberedt på henvendelser fra Statsmininisterens kontor (SMK). SMK passer nemlig på regelen om at alle inntekter utover 5.000 kroner gjennom hele karantene- og etterlønnsperioden gir avkorting i etterlønnen, krone for krone, skriver Finansavisen.

En slik avkorting gjelder også for utbetaling av forskudd fra forlaget.

Finansavisen oppnådde ikke kontakt med Per Sandberg.