Politikk

Trygve Hegnar: Mata Hari & Sandberg

Statsråd Per Sandberg (FrP) ser virkelig ut som en stormforelsket og stolt skolegutt når han viser seg med sin kjæreste Bahareh Letnes (28), og Letnes virker like forelsket og betatt av Sandberg.

Oslo 20180803. Fiskeriminister Per Sandberg og hans norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes i studio under intervju på Dagsnytt 18 i NRK fredag. Foto: NRK / NTB scanpix

Oslo 20180803. Fiskeriminister Per Sandberg og hans norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes i studio under intervju på Dagsnytt 18 i NRK fredag. Foto: NRK / NTB scanpix

Artikkel av: Trygve Hegnar
12. august 2018 - 00.01

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen onsdag 8. august 2018

De to har også hatt en fantastisk ferieuke i Iran, hvor det ikke skal være mulig for en muslim å reise rundt uten å være gift, og den berømte hijaben er ikke brukt, noe andre iranske kvinner straffes hardt for (stort sett pisking).

Men nå er paret tilbake i den norske virkeligheten og hverdagen, og det er klart at Per Sandberg brøt regelverket da han ikke varslet Statsministerens kontor (SMK) før han reiste til Iran, og han brøt sikkerhetsforskriftene da han hadde med sin vanlige mobiltelefon. Det er åpenbart pinlig for Sandberg at statsminister Erna Solberg beordret telefonen innlevert til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for kontroll og analyse for å finne ut om iransk etterretning har infisert den.

Både Arbeiderpartiet og SV (særlig SV) har skrevet til statsministeren og Sandberg for å få informasjon om sikkerhetsbruddene, og både Solberg og Sandberg har svart Stortinget og bekreftet feilene som er gjort. Solbergs svar indikerer også at hun er ferdig med saken. «Fiskeriministeren er klar over at han har gjort feil, og sier at han har tatt lærdom av dette og vil følge sikkerhetsråd og rutiner heretter.» Ja, det skulle bare mangle.

Dagsavisen er imidlertid ikke ferdig, og skriver på lederplass at Per Sandberg er «uskikket som statsråd. Per Sandberg har vist en gjennomført mangel på dømmekraft og alminnelig folkevett.»

Og SV vil at regjeringen skal undersøke om det har vært lignende sikkerhetsbrudd i andre departementer hvor statsrådene har reist til land som Iran, Kina og Russland. Per Sandberg var jo i Iran med en hel delegasjon i 2016 (for å selge fisk). Med eller uten egen telefon.

Ap og SV legger opp til et større oppgjør om sikkerhetsrutinene for statsråder, og det antydes saksbehandling i Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Det er ikke slik at det er tilgivelse for alt og at man bare kan beklage, men Per Sandbergs kjærlighetshistorie i offentligheten kunne stoppet der. Det gjør den imidlertid ikke, for det er nå kommet frem at Bahareh Letnes ­allerede i 2016 søkte jobb nettopp hos fiskeriminister Sandberg, og det het «hei, Per Sandberg, jeg virkelig håper at jeg kan være så heldig å jobbe sammen med deg.»

Sandberg kjente angivelig ikke til søknaden, og han deltok ikke i saksbehandlingen.

Men Per Sandberg har nå bedt om et møte med PST fordi «omtalen av vårt forhold har medført mye oppmerksomhet og spekulasjoner og det er stilt spørsmål om Bahareh Letnes’ bakgrunn som jeg ser behov for å adressere.»

Vil han sjekke om Letnes er en spion for Iran? En Mata Hari?

Den nederlandske danserinnen og akt­modellen Mata Hari («Sol» eller «Dagens øye») hadde under den første verdenskrig omgang med både politikere og offiserer i Frankrike, men det ble aldri helt klart om hun hadde utøvd spionasje for Tyskland, som hun fikk penger av, eller for fransk kontraspionasje.

Likevel ble hun dømt til døden ved skyting den 15. oktober 1917.