Politikk

USAs politikk gir Xi og Putin mye å diskutere

Når Kinas president Xi Jinping møter Russlands president Vladimir Putin i Vladivostok tirsdag, er USA, handelspolitikk og Nord-Korea ventet å være tema.

Foto: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Foto: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Artikkel av: NTB
11. september 2018 - 06.10

Toppmøtet i byen ved Russlands østkyst arrangeres av Putin.

Kinesiske myndigheter bekreftet fredag at Xi vil være til stede under Det østlige økonomiske forum, som pågår fra 11. til 13. september. Det er første gang en kinesiske president deltar på dette årlige møtet.

Samme dag som toppmøtet starter, begynner Russland sine største militærøvelser siden den kalde krigen. Her skal 3.200 kinesiske soldater delta i øvelsene.

I tillegg til Xi vil Japans statsminister Shinzo Abe og den sørkoreanske statsministeren Lee Nak-yeon delta i toppmøtet.

Handel

Verken Kina eller Russland har bekreftet hva de er ventet å diskutere, men USAs handelspolitikk og forhold til Nord-Korea er blant temaene eksperter trekker fram som sannsynlig. Nyhetsbyrået AP påpeker at mens begges forhold til USA surner, har amerikanske sanksjoner mot Russland bidratt til å styrke båndene mellom Russland og Kina.

Blant annet har Russland og Kina de siste årene forsøkt å styrke sine økonomiske og politiske forbindelser. Mens Kina importerer russisk olje, gass og matprodukter, eksporterer de konsumvarer tilbake.

Nord-Korea

En annen viktig fellesnevner er Nord-Korea, som begge landene deler grense med. For øvrig er den russiske grensa mot Nord-Korea kun 17 kilometer lang. Mens Kina er Nord-Koreas viktigste allierte, har USA rettet sanksjoner mot russiske skip som har angivelig hjulpet landet med oljeforsyninger. Også Nord-Koreas leder Kim Jong-un var invitert til toppmøtet.

– Det er en veldig stor sjanse for at Putin og Xi vil diskutere Nord-Korea. Kina ønsket å framstå som velvillig overfor USA og gikk med på amerikanske sanksjoner og opptrådte veldig strengt sammenlignet med kinesiske standarder. Samtidig var det Russland som forsynte Nord-Korea med bakkanaler slik at de kunne bryte sanksjonene, sier analytiker Alexander Gabuev ved Carnegie Institute i Moskva.

Spenninger

Russland og Kina bruker å holde uenigheter skjult for offentligheten, mens noen områder er mer anspente. Begge stormaktene ønsker politisk innflytelse over tidligere sovjetiske land i Asia. Turkmenistan, for eksempel, pleide å selge alt de produserte av naturgass til Russland, mens de nå selger det meste til Kina.

Det er estimert at flere hundre tusen kinesiske migranter bor i Russland. En stor andel av disse er ikke integrert i det øvrige samfunnet, og har til tider vært målet for russiske immigrasjonsmyndigheter som frykter en «invasjon», ifølge AP.

(©NTB)