Politikk

Porosjenko ber om NATO-hjelp mot Russland

Ukrainas president Petro Porosjenko ber NATO om å sende skip til Azovhavet etter at Russland søndag åpnet ild mot ukrainske fartøy og arresterte mannskapet.

Ukrainas president Petro Poroshenko. Foto: Mykola Lazarenko, Presidential Press Service via AP

Ukrainas president Petro Poroshenko. Foto: Mykola Lazarenko, Presidential Press Service via AP

Artikkel av: NTB
29. november 2018 - 06.33

Det oppfordrer han i et intervju med den tyske tabloidavisen Bild publisert tidlig torsdag morgen.

– Tyskland er en av våre nærmeste allierte, og vi håper NATO-landene er forberedt på å sende marinefartøy til Azovhavet for å støtte Ukraina og sørge for sikkerhet, sier presidenten.

NATO, hvor Ukraina er en partner, men ikke et medlemsland, har tidligere bedt Russland om å løslate de tre ukrainske fartøyene og de 24 sjøfolkene som ble tatt i arrest utenfor Krim-halvøya.

Putin: En russisk keiser

I intervjuet anklager Porosjenko Russlands president Vladimir Putin for å se seg selv som en «russisk keiser», og Ukraina kun som en del av en Russisk koloni.

– Det eneste språket Putin forstår er solidariteten til den vestlige verden, sier Porosjenko og oppfordrer til nye sanksjoner mot Moskva.

– Hva blir det neste?

Russerne åpnet ild mot ukrainerne ved Kerch-sundet hvor Azovhavet og Svartehavet møtes. Kerch deler også Russland og Krim, halvøya Russland annekterte i mars 2014 som et svar på at Ukrainas russiskstøttede president Viktor Janukovitsj ble avsatt i februar.

– Vi kan ikke akseptere Russlands aggressive politikk. Først var det Krim-halvøya, så det østlige Ukraina. Nå vil han ha Azovhavet, sier Porosjenko.

– Tyskland må spørre seg selv, hva vil Putin gjøre etterpå om vi ikke stopper ham?

26. november erklærte Porosjenko en unntakstilstand i landet. Den trådte i kraft onsdag 28. november og skal vare i 30 dager.

(©NTB)