Politikk

Trump utnevner ny justisminister og FN-ambassadør

USAs president Donald Trump sier han vil nominere William Barr som USAs nye justisminister, og Heather Nauert til posten som landets nye FN-ambassadør.

(AP Photo/Evan Vucci)

(AP Photo/Evan Vucci)

Artikkel av: NTB
7. desember 2018 - 17.56

Det bekreftet Trump overfor amerikansk presse fredag. Han omtaler Barr som en «fantastisk mann» og var svært fornøyd da han snakket med reportere fredag.

– Han var mitt førstevalg fra dag én, sa presidenten.

Om Barr blir godkjent av Senatet, erstatter han Jeff Sessions, som sa fra seg stillingen i november etter forespørsel fra president Trump. Trump hadde lenge i forkant uttrykt stor misnøye over Sessions' avgjørelse om å erklære seg inhabil i forbindelse med Russland-etterforskningen.

Barr-nominasjonen betyr en løsning på de store klagene fra flere senatorer etter at Trump gjorde Matthew Whitaker til fungerende justisminister, uten å først la han bli bekreftet av Senatet. Kritikerne mente prosessen var grunnlovsstridig.

Nominasjonen kan også få betydning for Russland-etterforskningen. Barr har tidligere vært justisminister under president George H.W. Bush. Da var han sjef for nettopp for spesialetterforsker Robert Mueller, som leder etterforskningen.

Heather Nauert er i dag talskvinne for utenriksdepartementet. Tidligere var hun nyhetsanker for mediehuset Fox News. Til reportere beskriver president Trump Nauert som «veldig talentfull» og «veldig smart».

Nauert erstatter Nikki Haley.