Politikk

Tyrkia varsler Syria-angrep hvis ikke USA fjerner «terrorister»

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan advarer USA om at de vil gå inn i et kurdiskkontrollert område nord i Syria dersom USA ikke fjerner opprørerne.

Foto: Presidential Press Service via AP

Foto: Presidential Press Service via AP

Artikkel av: NTB
15. desember 2018 - 08.19

Fredag snakket Erdogan sammen med sin amerikanske motpart Donald Trump på telefon om situasjonen i Syria. Landene ble enige om behovet for «mer effektiv koordinering», ifølge kilder nær Erdogan. Tyrkias president kom også med trusler.

– Vi vil også gå inn i Manbij hvis dere ikke tar dem ut, skal Erdogan ha sagt til Trump.

Manbij kontrolleres av den kurdiske YPG-militsen med støtte fra USA. Byen ligger øst for elven Eufrat nord i Syria.

Erdogan har gjentatte ganger de siste månedene varslet en storoffensiv mot den kurdiske YPG-militsen øst for Eufrat, til protester fra USA. Tyrkia mener YPG-militsen er en terrorgruppe.

Han sier verken Trump-administrasjonen eller Obama-administrasjonen har lyttet til hans advarsler tidligere, og sier han tidligere har blitt lovet at YPG skal gå ut av Manbij.

– Vi er fast besluttet på å bringe fred og sikkerhet i områdene øst for Eufrat, skal Erdogan ha sagt i telefonsamtalen med Trump.

YPG er den dominerende styrken i opprørsalliansen SDF, som støttes militært av USA og har vært sentrale i å drive ekstremistgruppen IS ut av det nordlige Syria.

(©NTB)