Politikk

Corbyn krever nyvalg for å løse brexit-floken

Labours-leder Jeremy Corbyn sier han vil reforhandle brexitavtalen med EU dersom han kommer til makten, og krever nyvalg for å løse den fastlåste situasjonen.

Jeremy Corbyn. (House of Commons/PA via AP)

Jeremy Corbyn. (House of Commons/PA via AP)

Artikkel av: NTB
10. januar 2019 - 17.21

– Om regjeringen ikke kan få igjennom sin viktigste lovgivning, så må det avholdes et valg på første mulige tidspunkt, sa Corbyn under et besøk på en fabrikk i Wakefield i Nord-England.

For å løse den fastlåste situasjonen, mener Corbyn at et valg ikke kun er det mest praktiske alternativet, men også det mest demokratiske.

– Det vil gi den vinnende part fornyet mandat til å forhandle en bedre avtale for Storbritannia, samt sikre støtte til avtalen i parlamentet og i landet for øvrig, uttalte han.

EU har så langt utelukket reforhandlinger av brexit-avtalen.

Statsminister Theresa May er ikke åpen for nyvalg, og under den ukentlige spørretimen i Underhuset onsdag svarte hun kontant nei på Corbyns krav.

Alternativer på bordet

Opposisjonslederen har tidligere varslet at han vil forsøke å reise mistillit hvis avtalen, som statsminister Theresa May har framforhandlet med EU, i neste uke stemmes ned i parlamentet.

– Vi vil beholde alle alternativer på bordet, inkludert muligheten for å oppfordre til en ny folkeavstemning, sa Corbyn.

I Wakefield stemte 66 prosent for å forlate EU under folkeavstemningen som fant sted 2016, men de to Labour-parlamentarikerne Mary Creagh og Yvette Cooper vil støtte en ny folkeavstemning dersom det vil føre til at Storbritannia forblir i EU.

Flertallets interesser

Videre argumenterte Corbyn for at kjerneproblemet rundt brexit er et feilslått system i favør av flertallet for å verne om interessene til de få. Opposisjonslederen sa videre at Labour, dersom de kommer til makten, derfor vil forsøke å lege de store splittelsene rundt skilsmissen med EU.

– Den virkelige løsningen for å endre Storbritannia i retning av å arbeide i tråd med flertallets interesser, er gjennom å utfordre den privilegerte elitens forankrede kraft. På den måten kan vi bidra til å lege de dype splittelsene som følge av folkeavstemningen, sa han.

Næringsminister advarer

Omtrent samtidig som Corbyn talte i Wakefield, gikk den britiske næringsministeren Greg Clark gikk torsdag ut og advarte mot et «no deal»-scenario.

– Et brexit uten avtale vil være en katastrofal situasjon, der vi flytter oss mot de mest rudimentære handelsvilkårene med våre nærmeste partnere, sa han til BBC Radio, og viste til at Storbritannia da vil bli tvunget til å handle med EU gjennom vilkårene til Verdens handelsorganisasjon.

(©NTB)