Politikk

Fortsatt uenig om Nord-Korea

USAs etterretningssjefer er fortsatt uenig med Trump om Nord-Korea.

Donald Trump og Kim Jong Un. Foto: SAUL LOEB / AFP

Donald Trump og Kim Jong Un. Foto: SAUL LOEB / AFP

Artikkel av: NTB
29. januar 2019 - 17.23

Nord-Korea kommer trolig ikke til å gi slipp på alle sine atomvåpen, selv om Donald Trump skulle få i havn en avtale, mener USAs nasjonale etterretningssjef.

– Vi er fortsatt av den oppfatning at Nord-Korea sannsynligvis ikke kommer til å gi slipp på alle sine atomvåpen og produksjonskapasiteter, sier nasjonal etterretningsdirektør Dan Coats i en rapport til Kongressen tirsdag.

– Dette selv om de forsøker å forhandle fram delvise atomnedrustningsskritt for å oppnå sentrale amerikanske og internasjonale innrømmelser, tilføyer Coats.

Rapporten inngår i den årlige trusselvurderingen fra USAs etterretningsorganer. Nord-Koreas ledere regner atomvåpenarsenalet som kritisk for regimets overlevelse, påpekes det videre. Kim Jong-un forsøker å få med Kina og Sør-Korea på å presse USA til å lempe på sanksjonene uten at Pyongyang trenger å gi noe betydningsfullt tilbake, mener etterretningstoppene.

Skepsisen til Nord-Korea er i tråd med etterretningsorganenes tidligere vurderinger gjennom mange år. De står i strid med president Trumps egen oppfatning etter toppmøtet med Kim i 2018, da han slo fast at Nord-Korea ikke lenger utgjør noen atomtrussel.

Kim og Trump planlegger et nytt toppmøte, muligens allerede i februar.

(©NTB)