Politikk

«Vi lover et helvete!»

2.000 demonstrerte mot gruvedrift i Finnmark

Natur og ungdom holdt demonstrasjoner landet rundt mot gruvedumping i Repparfjord lørdag, blant annet utenfor Stortinget.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Artikkel av: NTB
17. februar 2019 - 08.46

«Vi lover et helvete! Nei til gruvedumping i Repparfjorden» og «Erna: Husk fjellvettregel 8. Det er ingen skam å snu», sto det på bannerne.

Natur og Ungdom protesterte mot planen som er lagt for å bygge ut gruva i Kvalsund i Finnmark og deponere avfallet i Repparfjorden. 

Lørdag ble det demonstrert i Oslo, Hamar, Bergen, Flekkefjord, Sunndal, Trondheim, Tromsø, og Alta, og til sammen var det, ifølge miljøvernorganisasjonen, over 2.000 som demonstrerte.

– I dag har flere tusen møtt opp over hele landet og sagt klart ifra til regjeringa at gruvedumping i Repparfjord på ingen måte er greit. Vi har møtt opp i dag for fisken, fjorden, og reinen. Og vi vil fortsette kampen helt til planene om miljø- og urfolksfiendtlig gruvedrift i Repparfjord er lagt døde, sier Jørgen Næss Karlsen, nestleder i Natur og Ungdom, i en pressemelding.

Fredag demonstrerte miljøvernorganisasjonen foran Slottet i Oslo. Lørdag var demonstrasjonen flyttet til Stortinget.

Natur og Ungdom får støtte av Naturvernforbundet, Norske Samers Riksforbund, Rødt, SV, Grønn Ungdom, KrFU, AUF, og Unge Venstre.

Siden torsdag, da regjeringen ga Nussir ASAs søknad om driftskonsesjon til kobberutvinning i Kvalsund i Finnmark, har protestene haglet.

Regjeringen viser til at gruvedriften vil skape etterlengtede arbeidsplasser i Finnmark og samtidig sørge for utvinning av viktige mineraler som er nødvendig for å få til det grønne skiftet.

(©NTB)