Politikk

EU-land nekter å gi fra seg skatteveto

Frankrike og Tyskland mener enkeltland må kunne overstyres i skattepolitikken. Men mindre medlemsland er ikke med på notene.

Foto: sashk0 / Shutterstock / NTB scanpix

Foto: sashk0 / Shutterstock / NTB scanpix

Artikkel av: NTB
12. februar 2019 - 10.51
An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

Det er et kontroversielt forslag fra EU-kommisjonen som nå får støtte fra Frankrike og Tyskland.

Ideen er at EU gradvis skal gå over til mer bruk av kvalifisert flertall i beslutninger om skattepolitikk. Dette, mener EU-kommisjonen, vil gjøre det mulig for EU å inngå kompromisser om skattepolitikk «raskere, mer effektivt og mer demokratisk».

I dag krever slike beslutninger enstemmighet, noe som i realiteten betyr at ethvert medlemsland kan legge ned veto.

Tirsdag kom forslaget opp til diskusjon på EUs finansministermøte i Brussel. På veien inn møtte Frankrikes finansminister Bruno Le Maire og Tysklands finansminister Olaf Scholz pressen sammen for å erklære at de støtter EU-kommisjonens forslag.

– Jeg mener det er riktig å sette i gang denne diskusjonen, sa Scholz.

Men det blir ingen enighet nå, vedgikk han. Det skyldes at flere mindre medlemsland – med Irland, Luxembourg og Sverige i front – sier blankt nei til forslaget.

– Jeg tror det blir vanskelig å overbevise nasjonalforsamlingene i Europa om at det blir mer demokratisk hvis de får mindre i si, poengterte Sveriges finansminister Magdalena Andersson på vei inn til tirsdagens møte.

(©NTB)