Politikk

Sjømatbedriftene vil ha 50 milliarder til nasjonal rassikringsplan

Arbeidsgiver- og næringslivsorganisasjonen Sjømatbedriftene vil ha en egen nasjonal rassikringsplan og krever 50 milliarder kroner over de neste tolv årene.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Artikkel av: NTB
19. februar 2019 - 20.52

Sjømatnæringen i Norge eksporterte 2,7 millioner tonn sjømat i 2018. Dette tilsvarer 143.000 vogntog med sjømat som ferdes på svært rasutsatte strekninger rundt omkring i Distrikts-Norge.

Ettersom potensialet for næringen er en fordobling av eksportverdien i 2030, mener arbeidsgiver- og næringslivsorganisasjonen Sjømatbedriftene det er på tide å sikre norske veier.

De snakker derfor varmt om å ta rassikring ut av Nasjonal transportplan og i stedet lage en egen nasjonal rassikringsplan som krever 50 milliarder kroner over de neste 12 årene.

Må bedre veiene i årene framover

Dale la vekt på at rassikring av norske veier er viktig for landet som en helhet, både når det gjelder trygghet og næringsinteresser.

– Når vi får kjeft om at det blir brukt for mye penger i distriktene, må vi forklare hvor viktig rassikring er for transportkorridorene. For eksempel må norsk laks kunne bli transportert i tide ut til sine markeder uten å bli forsinket, sier samferdselsminister Jon Georg Dahle (Frp).

Han understreket viktigheten av å ha trykk på opprustning av grunnleggende infrastruktur i årene framover.

(©NTB)