Politikk

USA vil ha FN på banen i Venezuela-krisen

USA vil fremme forslag i FNs sikkerhetsråd som krever at internasjonal bistand slippes gjennom til Venezuela og at det holdes nyvalg i landet.

Foto: AP Photo/Fernando Llano/NTB Scanpix

Foto: AP Photo/Fernando Llano/NTB Scanpix

Artikkel av: NTB
10. februar 2019 - 08.03

Det er ukjent når forslaget skal stemmes over i FNs sikkerhetsråd, men trolig vil Russland legge ned veto mot forslaget, opplyser diplomater til nyhetsbyrået AFP.

I forslaget heter det blant annet at «det er en dyp bekymring for vold og overdreven bruk av makt av Venezuelas sikkerhetsstyrker mot ubevæpnede, fredelige demonstranter».

Ber om nytt valg

USA understreker også behovet for å forhindre ytterligere forverring av den humanitære situasjonen i landet og mener det bør legges til rette for «tilgang og levering av bistand til alle i nød» i hele landet, står det i utkastet AFP har fått tilsendt.

Det bør også «umiddelbart startes en prosess som fører til et fritt, rettferdig og troverdig presidentvalg med internasjonale valgobservatører, i tråd med Venezuelas grunnlov», heter det i utkastet. USA ber FNs generalsekretær António Guterres bruke sin positive innflytelse for å få i stand et slikt valg.

Motforslag fra Russland

Ifølge diplomater jobbet Russland fredag med et motforslag til det amerikanske.

USA har sendt bistand til Venezuela etter forespørsel fra opposisjonslederen Juan Guaidó, som har erklært seg selv som midlertidig president i landet. Venezuelas president Nicolás Maduro nekter å slippe inn bistanden, så derfor står hjelpen fortsatt i Colombia.

(©NTB)