Politikk

Brasils president på sjarmoffensiv i USA

President Donald Trump tok tirsdag imot mannen som omtales som Latin-Amerikas svar på ham selv, Brasils høyreradikale president Jair Bolsonaro.

President Donald Trump (t.v) og den brasilianske presidenten, Jair Bolsonaro (t.h). Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

President Donald Trump (t.v) og den brasilianske presidenten, Jair Bolsonaro (t.h). Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Artikkel av: NTB
19. mars 2019 - 22.01

Trump og Bolsonaro leger ikke skjul på sin gjensidige beundring, og USAs president slo an tonen ved å ta til orde for at Brasil bør bli med i NATO.

- Vi skal se svært nøye på dette, sa Trump da han tirsdag ønske Bolsonaro velkommen til Det hvite hus.

- Jeg akter å gjøre Brasil til en betydelig ikke-NATO-alliert eller kanskje også, når man tenker over det, til en NATO-alliert, fortsatte Trump, som medga at han nok må ta en prat med NATOs øvrige medlemsland om saken.

Ytret ønske

NATO besto opprinnelig av USA, Canada og ti europeiske land, blant dem Norge, og bygger på Atlanterhavspakten fra 1949.

Organisasjonen er siden utvidet med ytterligere 17 land, samtlige europeiske. Jens Stoltenberg er for tiden generalsekretær.

Brasil har tidligere ytret ønske om et samarbeid med NATO, både for å få tilgang til mer amerikanske våpen og i håp om at dette skal lede til økt økonomisk samarbeid med USA.

- Mye fiendskap

Bolsonaro har siden han tiltrådte gjort alt for å distansere seg fra sine mer USA-kritiske forgjengere på den brasilianske venstresiden. Det gleder Trump.

- Det var mye fiendskap med de andre presidentene. Det er null fiendskap med meg, sa Trump tirsdag.

Før besøket i Det hvite hus var Bolsonaro innom hovedkvarteret til CIA, som han lovpriste. Det skapte trolig reaksjoner blant enkelte i hjemlandet, ettersom det har framkommet at CIA avlyttet telefonen til Brasils tidligere president Dilma Rousseff.

Latin-Amerikas største

Brasil, som er Latin-Amerikas største og mest folkerike land, er også verdens åttende største økonomi.

Bolsonaro hadde med seg et halvt dusin regjeringsmedlemmer da han ankom Washington, der det også skal undertegnes nye handelsavtaler og avtaler om amerikanske investeringer i Brasil under besøket.

- Nå for tida har Brasil en president som er en venn av USA og som beundrer det fantastiske landet deres, sa Bolsonaro i en tale i det amerikanske handelskammeret mandag.

(©NTB)