Politikk

Splittelse i Høyre om lakseskatt

Flere fylkeslag i Høyre vil stoppe en mulig grunnrenteskatt på havbruksnæringen, selv om et slik forslag først vil kunne komme etter valget, skriver Nationen.

Nordlaks i Stokmarknes. Ansatt med røde arbeidshansker, holder en laks. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

Nordlaks i Stokmarknes. Ansatt med røde arbeidshansker, holder en laks. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

Artikkel av: NTB
13. mars 2019 - 19.00

Grunnrenteskatt er en skatt på oppdretts- og fiskerinæringens bruk av fellesskapets ressurser i fjorder og havområder. Denne skatten blir populært kalt lakseskatt, og utvalget som er satt ned for å vurdere den, vil komme med sin rapport først etter valget.

– Et veldig stort flertall i partiet vil avvise forslaget. At Høyre aktivt skal gå inn for en sak som øker avgiftstrykket, er et brudd på velgerkontrakten. Jeg tror statsministeren merker seg at alle fylkene hvor næringen står sterkt og har størst verdiskaping, er mot dette, sier stortingsrepresentant Elin Agdestein (H) til Nationen.

Fylkeslagene i Troms og Finnmark, Nordland og Trøndelag har levert egne uttalelser som tar til orde for å stoppe skatten.

Statsminister Erna Solberg (H) vil vente på utredningen før hun tar stilling til saken, men hun signaliserer at hun er skeptisk til grunnrenteskatten på havbruk.

– Skatter som ilegges uansett om du tjener penger eller ikke, er mer krevende, sier hun onsdag.

Regjeringspartner Venstre vedtok allerede på sitt landsmøte i helga at partiet skal være «kritisk til en ekstraordinær særskatt i form av statlig grunnrenteskatt i fiskeri og havbruk».

(©NTB)