Politikk

Nord-Korea krevde millioner for å løslate Warmbier

Nord-Korea presenterte USA for en regning på 2 millioner dollar for medisinske utgifter før landet ville løslate Otto Warmbier.

Foto: AP Photo/Jon Chol Jin

Foto: AP Photo/Jon Chol Jin

Artikkel av: NTB
26. april 2019 - 06.30

Warmbier ble løslatt etter halvannet års fangenskap i Nord-Korea, men døde kort tid senere med en alvorlig hjerneskade.

CNN skriver at nordkoreanske myndigheter presenteret USA for en sykehusregning på 2 millioner dollar for Warmbier og krevde at den ble betalt før han ble sluppet fri, opplyser kilder med kjennskap til saken til CNN.

Blankofullmakt

Joseph Yun, USAs spesialutsending for Nord-Korea, fikk overlevert regningen da han reiste til det lukkede landet i 2017 for å hente hjem Warmbier. Yun signerte fakturaen og informerte daværende utenriksminister Rex Tillerson, som igjen fortalte president Donald Trump om sykehusregningen.

Yun sier han hadde ordre fra presidenten om å gjøre «hva som helst» for å få 21 år gamle Warmbier hjem. Regningen havnet hos finansdepartementet, der den forble ubetalt i hele 2017, skriver Washington Post , som også omtaler saken. Avisen sier det er uklart om regningen er betalt siden.

Vil aldri betale

En kilde sier til CNN at Trump-administrasjonen ikke har betalt regningen, og at den heller ikke ble tatt opp av nordkoreanerne da landet søkte å bedre det anstrengte forholdet til USA.

– Vi har gjort det klart at de aldri kommer til å få noe, sier kilden.

Ved et arrangement tidligere denne måneden, der Warmbiers familie var til stede, avviste utenriksminister Mike Pompeo at USA betaler løsepenger for gisler.

– Husk at enhver betaling til et terrorregime gir dem penger de kan bruke til å ta flere av våre folk som fanger. Vi kan ikke akseptere en sånn risiko, og dere ville ikke bedt oss gjøre det, sa Pompeo.

Propagandaplakat

Otto Warmbier ble arrestert på flyplassen i Pyongyang i januar 2016 idet han skulle forlate landet etter å ha vært der som turist. Den amerikanske studenten ble beskyldt for å ha forsøkt å stjele en propagandaplakat fra et hotell. Han ble dømt og satt fengslet i halvannet år før han ble utlevert til USA.

Da han ble sluppet fri, hadde Warmbier en alvorlig hjerneskade og var i en vegetativ tilstand. Han døde seks dager etter at han kom hjem.

(©NTB)