Politikk

Gjør nytt forsøk på å styrte presidenten i Venezuela

Opposisjonsleder Juan Guaidó oppfordrer tilhengere til å dra til militærbaser lørdag for å overtale soldater til å bytte side for å fjerne Maduro fra makten.

Opposisjonsleder Juan Guaido. Foto: AP Photo/Natacha Pisarenko.

Opposisjonsleder Juan Guaido. Foto: AP Photo/Natacha Pisarenko.

Artikkel av: NTB
4. mai 2019 - 07.41

Guaidó oppfordrer tilhengerne til å dra til militærbaser og kaserner for å få medlemmer av hæren til å ikke lenger støtte Venezuelas president Nicolás Maduro slik at de kan tvinge ham til å trekke seg.

Dette skal skje lørdag, opplyser 35-åringen på Twitter fredag. Når dette skjer, vil også hæren få overlevert «et dokument, en proklamasjon». 

Opposisjonslederen oppfordrer samtidig tilhengerne til å «opprettholde protestenes massive og fredfulle karakter» og sier folk ikke må risikere livet sitt.

Ryggen til

Guaidó hevder mange høytstående medlemmer, inkludert majorer og generaler, av hæren er villige til å bytte side. Hvor mange det er snakk om ønsker han ikke å si.

– Det er misnøyde innad i militæret, sier Guaidó.

Ifølge opposisjonslederen er det mange som allerede har snudd ryggen til Maduro. Flere av dem skal ha sluttet seg til Guaidó tirsdag da det var voldsomme protester i landet.

Maduro sitter fortsatt ved makten ettersom et flertall i militæret fortsatt støtter ham, til tross for at flere hundre har flyttet til Colombia og Brasil.

Fem drept

Til sammen fem personer ble drept under protestene fra tirsdag til torsdag denne uken, ifølge den ikke-statlige venezuelanske organisasjonen OVCS som observerer sosiale konflikter i landet.

En 15 år gammel gutt, en 14-åring og en 16-åring var blant ofrene.

Søndag vil det bli holdt bønn for dem som ble drept i protestene, ifølge Guaidó.

(©NTB)