Politikk

USAs sentralbank rører ikke renten

Sentralbanken i USA har som ventet besluttet å la styringsrenta stå uendret og peker på blandede signaler om utsiktene for økonomien.

Jerome Powell. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Jerome Powell. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Artikkel av: Stein Ove Haugen
1. mai 2019 - 21.15

Den enstemmige beslutningen om å la renta være i intervallet 2,25 til 2,5 prosent er i tråd med budskapet fra de foregående rentemøtene: Sentralbanken regner ikke med å heve renten i år. De forsikringene bidro til en børsopptur i USA etter et større fall i fjor, men onsdag ble det nedtur på Wall Street. Dow Jones falt 0,61 prosent, mens S&P 500 endte ned 0,75 prosent og Nasdaq falt 0,57 prosent.

Sentralbanken fremhever at arbeidsmarkedet fortsatt er sterkt, samt at det er solid framgang i den økonomiske aktiviteten. Samtidig viser banken til at investeringstempoet er senket både i bedrifter og husholdninger. Inflasjonen er dessuten uvanlig lav.

De fleste hadde ventet at det ikke ville bli noen renteendring da sentralbanken startet sitt to dager lange rentemøte tirsdag.

Likevel gikk president Donald Trump igjen ut og kritiserte tidligere renteøkninger. Han gjentok dessuten oppfordringen om å senke renten og mener at den må senkes med ett prosentpoeng.

Situasjonen står i skarp kontrast til fjoråret, da sentralbanken hevet renten fire ganger.

(©NTB)

Hele rentedommen

Se også: - Markedet priser inn et rentekutt om fem måneder

Se også: - Det er for tidlig å begynne å snakke om et rentekutt