Politikk

Kasakhstan velger ny president for første gang på 30 år

Velgere i den tidligere sovjetstaten Kasakhstan skal søndag velge ny president for første gang siden 1989.

Foto: knovakov / Shutterstock / NTB scanpix.

Foto: knovakov / Shutterstock / NTB scanpix.

Artikkel av: NTB
9. juni 2019 - 08.31

Den nåværende midlertidige presidenten Kassyn-Jomart Toqaev, som har gode relasjoner til Kina og Russland, er ventet å vinne valget med klar margin.

Han er en tidligere parlamentarisk leder som har vært en høytstående regjeringspolitiker i flere tiår. Hans kandidatur støttes av den eneste lederen landet har hatt siden Sovjetunionen, nemlig Nursultan Nazarbajev.

– En kan knapt kalle dette et valg i det hele tatt. Under Toqaev er det ventet at landet vil forbli like autoritært som under Nazarbajev, sier Diyar Autal i Harvard Davis Center for Russian and Eurasian Studies.

Nazarbajev gikk av i mars, men har fortsatt stor innflytelse i det sentralasiatiske landet. Da Toqaev ble utnevnt som midlertidig president, tok han initiativ til å endre hovedstadens navn fra Astana til Nur-Sultan, Nazarbajevs fornavn.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSCE) skal mandag levere en evaluering av det kasakhstanske valget.

(©NTB)