Politikk

Trygve Hegnar: Mye verre enn krise

Et opprør mot Jensen er dramatisk og lite sannsynlig, men ikke helt umulig. Det vil sette FrP i sentrum av begivenhetene en stund, skriver Trygve Hegnar.

Siv Jensen (t.v.) og Sylvi Listhaug etter FrPs ekstraordinære landsstyremøte om bompenger. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Siv Jensen (t.v.) og Sylvi Listhaug etter FrPs ekstraordinære landsstyremøte om bompenger. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Artikkel av: Trygve Hegnar
14. juli 2019 - 07.38

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen torsdag 11. juli 2019.

FrP har på julimålingen fra Kantar TNS en velgeroppslutning på 7,5 prosent. Det er det dårligste resultatet på 24 år, og FrP ville fått 12 representanter på Stortinget mot 27 i dag.

Alltid smilende Bård Hoksrud sier at «vi må tenke positivt og framover, og jobbe enda hardere. I stedet for å deppe skal vi reise oss.»

Vi tror krisen er så stor at FrP må tenke helt anderledes. Brutalt og krevende. Det er jo bare to måneder til kommunevalget.

FrP kan velge å tre ut av regjeringen. FrP har vært for lenge (seks år) i posisjon og for lite i opposisjon (til tross for at statsminister Erna Solberg har godtatt mye). Det vil trolig gi FrP et løft, fordi det vil overraske alle og utfordre mange, men regjeringen må gå av. Om de rødgrønne da vil velge å overta eller det blir en annen Solberg-regjering, er ikke godt å si.

Mye taler for at Jonas Gahr Støre vil vente til valget i 2021.

At Solberg går av er ikke vårt ønske eller alternativ, men FrP må selvfølgelig drøfte dette (noen har sikkert allerede gjort det).

Et annet alvorlig grep er at finansminister Siv Jensen trekker seg som partileder og finans­minister. Jensen er helt borte i det politiske bildet, og hun så ikke bompengesaken komme. Om det i det hele tatt er mulig å få FMB-velgere tilbake før september er tvilsomt, men noen kan det være. Det ligger på Jensens skuldre å finne noe som gir bompengemotstanderne noe å tro på, men akkurat nå ligger Siv Jensen og bader i Oslofjorden.

Også på området skatt er det lite nytt å høre fra Jensen og FrP. Det er alltid snakk om små justeringer og tilpasninger. Men FrP er garantisten for at det ikke blir arveavgift og økt formuesskatt.

Et opprør mot Jensen er dramatisk og lite sannsynlig, men ikke helt umulig. Det vil sette FrP i sentrum av begivenhetene en stund.

Vi ville ikke anbefalt det heller.

Det FrP vil gjøre er å sette alt skytset mot eiendomsskatt og innvandring, samt å snakke positivt om eldreomsorg og helse.

På toppen skulle komme noe smart om bom­penger, men der har FMB helt overtatt.

Radikalt ville det kanskje være å droppe innkreving av bompenger et år eller to (frem til 2021-valget), men det har jo budsjettkonsekvenser, og det er ikke trolig at Siv Jensen orker den fighten. Det ville gitt stemmer i alle byene hvor FrP står svakt.

At det knapt er innvandring gjør det vanskelig for FrP å bruke dette valgkampkortet, og negativt for FrP er de personlige tragediene hvor FrP-politikere har svindlet Stortinget for reisegodtgjørelser (en er fortsatt sykmeldt fra i fjor høst) eller vært inn­blandet i sexskandaler.

Tilbake er bare eiendomsskatten, men da må Siv Jensen og FrP legge frem et troverdig forslag om å fjerne den helt. Hundretusener hater denne skatten, som Raymond Johansen er så glad i.

FrP kan, frem til valget, fortsette fallet, og nærmest bli borte, og bli mindre enn SV, men så lenge man ser at alt nå er verre enn krise, må det tenkes helt nytt. Radikalt nytt.