An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Politikk

Russland og USA bekrefter skroting av INF-avtalen

Både Russland og USA bekrefter at de har trukket seg fra INF-avtalen, som siden 1987 har forbudt bruk av mellomdistanseraketter.

Foto: Jacquelyn Martin/AP

Foto: Jacquelyn Martin/AP

Artikkel av: NTB
2. august 2019 - 11.46

- USAs tilbaketrekking fra traktaten trer i kraft i dag, sa USAs utenriksminister Mike Pompeo i Bangkok fredag, der han deltar på ASEAN-toppmøtet.

- Den 2. august, på USAs initiativ, har traktaten mellom Sovjetunionen og USA blitt brutt, opplyser det russiske utenriksdepartementet i en uttalelse.

- Russland er alene ansvarlig for traktatens sammenbrudd, sa Pompeo.

Russlands viseutenriksminister Sergej Ryabkov oppfordrer USA til å gå med på en pause i bruk av mellomdistanseraketter for å erstatte avtalen.

- Vi har foreslått overfor USA og andre NATO-medlemmer å vurdere kunngjøring av et midlertidig opphold i bruken av mellomdistanseraketter, sier Ryabkov til det statlige nyhetsbyrået TASS.

Avtalen ble inngått i 1987 av USAs daværende president Ronald Reagan og Sovjets leder Mikhail Gorbatshjov. Den forbød de to stormaktene å benytte seg av landbaserte mellomdistanseraketter og utskytingsrampene de avfyres fra. Forbudet gjaldt raketter med både atomstridshoder og konvensjonelle sprengladninger.

(©NTB)