Reise

Se hele listen:

- Her får du drømmeferien uten å blakke deg

I fjor valgte flere nordmenn å stramme inn på reisebudsjettet. Men nå har stemningen endret seg, viser tall for reiseliv.

Silje Sandmæl - Foto - DNB

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, forklarer hvor det er blitt dyrere og billigere å reise for nordmenn. Hun deler også sine beste sparetips for reisen.

Artikkel av: Karen Thue
23. februar 2016 - 09.51

Økende arbeidsledighet, lave oljepriser og svak krone førte til at flere nordmenn kuttet i feriebudsjettet i 2015. Flere savnet nok den årlige sydenturen, for nå strømmer reiselystne nordmenn til søkesidene for utenlandsreiser.

I løpet av januar besøkte én million nordmenn reiselivsselskapet Momondo, som er det høyeste antall besøkende selskapet har hatt gjennom sin levetid.

- For mange av oss står ferie høyt på prioriteringslisten, og da særlig sommerferien. Vi befinner oss i en usikker periode når det gjelder norsk økonomi, og med den svake kronen kan utenlandsturen fort bli en dyr affære, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Tyrkia, Brasil og Mexico 

Seks av ti planlegger å tilbringe sommerferien i utlandet og ferien skal nytes med et romsligere reisebudsjettet. I år planlegger vi å bruke i 45.800 kroner i gjennomsnitt på ferie, viser tall fra Virke. Dette er 8.600 koner opp fra fjorårets forbruk.

- Selv om du er heldig og får flybillettene billig er det bo og forbruk som tømmer lommeboka. Bruk heller litt mer på flybilletter til et land med lavere priser. På denne måten kan du bruke ferien på å kose deg, ikke telle penger og snu på hver krone, råder Sandmæl. 

- Typiske feriefavoritter som USA, Storbritannia, Spania og Hellas har blitt mye dyrere å feriere i for nordmenn. Men, det finnes land der valutaen har svekket seg mer enn den norske krona. Eksempler på dette er Tyrkia, Brasil, Mexico og Sør Afrika, sier Sandmæl.

Dropper favorittene

Den svake kronekursen har endret reisevanene våre det siste året, viser undersøkelse gjennomført om Momondo. De tidligere populære destinasjonene som Thailand, England og USA har gjennomgått en kraftig nedgang i antall søk i 2015.

- Vi ser en overraskende økning i antall søk til Øst-Europa, der Gdansk i Polen var fjorårets store vekstvinner. Ellers viser våre data at Spania, nordmenns ferie-og charterfavoritt over flere år, har opplevd økt interesse for flere av sine destinasjoner, sier Kaja Hanøy talsperson i Momondo.

Her får du mer for krona i 2016:

Valutaendring februar 2015-2016

Tyrkia                                                            -5 prosent

Brasil                                                             -18 prosent      

Mexico                                                           -9 prosent

Sør-Afrika                                                     -19 prosent

Russland                                                        0 prosent

Argentina                                                      -31 prosent

Her får du mindre:

Valutaendring februar 2015-2016

USA                                                              14 prosent

Japan                                                           16 prosent

Storbritannia                                               8 prosent

Euroland                                                      12 prosent

Australia                                                      4 prosent                   

Polen                                                             5 prosent

Sveits                                                            7 prosent

Bulgaria                                                        12 prosent

Thailand                                                        6 prosent

Kilde: DNB

Sandmæls reisetips:

  1. Feriebudsjett: Sett opp et budsjett eller en kostnadsramme over hvor mye du skal bruke på ferien og hva du skal bruke pengene på.
  2. Unngå turistområder: Som oftest er shopping og mat dyrere rundt turistattraksjoner. Er du for å se på Colosseum i Roma, eller Eiffeltårnet i Paris kan du spare penger på å bevege deg noen kvartaler bort fra området når dere skal spise eller shoppe.
  3. Kjøp drikke og snacks på matbutikken: Som oftest ligger det matbutikk i nærheten av hotellene. Skal dere på utflukt så kjøp inn drikke og snacks fra matbutikken i stede for dyre kiosker eller hotellets minibar.
  4. Lag en handleliste: Lag en oversikt over hva du planlegger å kjøpe før du drar på ferie. På denne måten kan du unngå impulskjøpene.
  5. Finn de skjulte perlene: Beveger man seg utenfor turistområdene kan man finne spisesteder der maten er mer autentisk og billigere. Det finnes en rekke reise-apps som du kan få tips og erfaringer av andre reisende.
  6. Regn ut valuta før du kjøper: Bruk en app å regn ut hva ting egentlig koster, så slipper du å få en ubehagelig overraskelse i nettbanken. Husk alltid å betale i lokal valuta, velger du norske kroner er det nemlig butikken som setter kursen.
  7. Følg opp pengebruken din: Dette kan du gjøre ved å bestille sms-varsel i nettbanken.
  8. Husk taxfree: Det er ikke bare på flyplasser det er mulig å handle taxfree. Ber du om taxfree i butikken og samler opp kvitteringer, kan mye av ferieshoppingen bli momsfri. Henvend deg til et taxfree-kontor før du drar hjem til Norge for å få momsen refundert. Disse finner du gjerne på flyplassen, men også noen kjøpesentre.