Reise

Rygge avvikler hvis Ryanair ikke snur

Hvis Ryanair gjør alvor av å avvikle sin base på Rygge, legges flyplassen ned 1. november. Statsminister Erna Solberg forsvarer den omstridte flypassasjeravgiften og refser Ryanair.

Fly fra Ryanair på Moss lufthavn Rygge.Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

Fly fra Ryanair på Moss lufthavn Rygge.Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

Artikkel av: NTB
24. mai 2016 - 22.13

Tirsdag besluttet styret i Rygge sivile lufthavn at trafikken skal avvikles etter 1. november «dersom forventet fremtidig volum fra Ryanair bekreftes».

– Ryanairs ruteprogram antas offentliggjort i løpet av neste uke, heter det i pressemeldingen fra Rygge sivile lufthavn.

Flyplassledelsen legger skylden for avviklingen på den nye flypassasjeravgiften som kommer 1. juni. Men det vil ikke statsministeren være med på.

– Ingen norske lufthavner blir nedlagt på grunn av en avgift på flyreiser, skriver Solberg på Facebook.

– Lar oss ikke presse

Solberg går også kraftig i rette med Ryanair, som hun mener «ved gjentatte anledninger» har lagt press på europeiske lands myndigheter «for å slippe unna skatter og avgifter».

– Denne regjeringen lar seg ikke presse av Ryanair når det gjelder en avgift den norske nasjonalforsamlingen har vedtatt, skriver Solberg.

Administrerende direktør Pål Tandberg ved Moss Lufthavn Rygge er uenig.

– Vi må bare erkjenne at det er Stortinget som bestemmer i dette landet og ta det til etterretning, selv om vi synes dette er veldig urettferdig, sier han til NTB.

– Vi mister to tredeler av volumet vårt med denne avgiften. Kostnadsposisjonen vår blir ikke konkurransedyktig. Vi vil tape over 100 millioner kroner.

Ryanair ønsker overfor NRK ikke å kommentere saken tirsdag.