Reise

Rentemeglerens unike miljøsatsing

- Vi skal tjene penger, vi er ikke hippier

Glem ordinære konseptbygg. Green Solution House er et bærekraftprosjekt langt utover det vanlige. Hotellet er i seg selv en slags fotosyntese som setter et grønt fotavtrykk på klimabalansen.

Artikkel av: Helene Kleppe
1. juni 2016 - 13.05

- Vi ønsker å inspirere gjestene våre ved å tilby et komfortabelt opphold i et sunt og kreativt miljø, forklarer hotellsjef Trine Richter.

Green Solution House (GSH)  i Rønne i Bornholm driver etter vugge-til-vugge prinsippet. Alt resirkuleres, og så godt som hele hotellet er gjenbrukte materialer. 

Det verste som kan skje oss er at vi blir et vanlig hotell

Før møtet med GSH og hotelldirektør Trine Richter fryktet jeg at jeg var på vei rett inn i klørne til en 68’er som ønsket å forflytte Danmarks største hippie-reir fra Fristaden Christiania til Bornholm. Tanken var maksimal skivebom. Men Richter ante muligens hvilke fordommer jeg troppet opp med i lobbyen.

- Vi skal tjene penger på dette, vi er jo ikke hippier, forteller hotelldirektør Trine Richter til Hegnar.no 

Carl E. Mogensen, Trine Richter og Danmarks kronprins Frederik under åpningen i april 2014 Foto: GSH

Carl E. Mogensen, Trine Richter og Danmarks kronprins Frederik under åpningen i april 2014 Foto: GSH

Men hva synes hippiene da? 

- De liker miljøkonseptet. Og jeg tror nok også hippie-segmentet, om vi skal bruke den benevnelsen, finner det attraktivt at ingen tjener direkte penger på dette, sier Richter. Green Solution House er en stiftelse, der overskuddet føres tilbake til hotellet og den videre utviklingen av hotellet og miljøteknologi. 

Jeg tusler rundt i hælene på Richter og ser på hotellet. Samspillet mellom akustikk, lys og god luftkvalitet på GSH senker raskt skuldre og puls på en stresset sjel. Richter peker på de utroligste detaljer og forklarer hva tingene er. Det er ikke alltid så enkelt å få øye på miljøfunksjonene. De er godt integrert i designet. 

Underveis får jeg vite at Richter tidligere jobbet som dealer innen rente og kredittrisiko hos Nordea. Men en workshop om jobbvekst på Bornholm ville det annerledes, og førte henne til den pensjonerte travkusken Carl Edvard Mogensen. Han tente på de unike planene for bærekraftprosjektet Green House Solution. 

- Bygget skal være en attraksjon i seg selv. Det verste som kan skje oss er at vi bare blir et vanlig hotell, sier Richter. 

 Hun vet det vil komme konkurrerende bærekraftprosjekter, og har hele tiden fokus på videre utvikling av GSH. 

Kortreist bygg

Det som slår meg med GSH er hvor gjennomtenkt alt ved bygget og bo-opplevelsen er. Hver eneste lille del som danner helheten i Richters utrolig omfattende miljøregnskap er håndtert i prosjektet. 

Hotellet som er utstyrt med resirkulert inventar og lokale, kortreiste byggematerialer er tilnærmet selvforsynt med energi fra solpanelene som kler både verandaer og tak. 

Denne lille boksen er et møterom. Riktig miljø gir også bedre læring, mener Richter. Dagsyset strømmer inn gjennom taket på kokongen. Foto: Helene Kleppe , Hegnar.no

Dagslyset strømmer inn gjennom taket på denne grønne kokongen som er et møterom. Riktig miljø gir også bedre læring, mener Richter. Foto: Helene Kleppe , Hegnar.no

Stadig nye ting som testes ut ligger i selve DNAet til dette hotellet. For tiden har noen av rommene intelligente app-styrte løsninger til utprøving. 

Hvis du ikke spiser opp frokosten, ender den i pyrolyse-kraftverket som bryter ned avfallet og sørger for å lage naturgass til oppvarming - og biokull som hotellet gjødsler grøntarealene med. 

Det virker som de har løsninger for alt - til og med dusjvannet. Vann fra WC og dusj renses i en biologisk firetrinnsprosess, og benyttes deretter til vanning av grøntarealene utenfor. Målet er at algefiltreringen etter hvert skal gi drikkevannskvalitet. 

Dusjvannet ditt ender opp i disse tankene, og går gjennom en flertrinns biologisk renseprosess. Foto: Helene Kleppe , Hegnar.no

Inne på GSH går du rundt i en fascinerende og funksjonell laboratorieverden. Utenfor tripper du rundt på søppeldyngen til Bornholms kjente glasskunstner Pernille Bülow.

Stiene er laget av glass, med kjennes ikke skarpere under foten enn vanlig singel Foto: GSH

Stiene er laget av glass, med føles ikke skarpere under foten enn vanlig singel Foto: GSH

For hvert glass Bülow blåser blir det en liten klump til overs. Etter hvert som årene gikk hopet det seg opp 12 tonn av disse glassklumpene rundt glassverkstedet. Det som engang fylte Bülows hode med bekymringer over skrumpende lagringsplass danner nå et glitrende og overraskende behagelig gang-underlag på stiene som snor seg gjennom hotellets naturtomt, hvor du titt og ofte vil se kjempedigre harer hoppe rundt i den bornholmske floraen.

Øvrige byggematerialer er også lokale og kortreiste. Det merkes at Richter både er økonom og opptatt av ressursbruk: Ikke engang støv og småstein etter hugging av Bormholm-granitten til deler av bygget fikk gå til spille, dette steinavfallet er benyttet som fyllmasse under parkeringsplassen. 

GSH tilbyr møte- og konferansefasiliteter for alt fra 2 til 350 personer - året rundt. Foto: Helene Kleppe , Hegnar.no

GSH tilbyr møte- og konferansefasiliteter for alt fra 2 til 350 personer - året rundt. Foto: Helene Kleppe , Hegnar.no

Vi får vite at byggekostnadene ligger 15-20 prosent høyere enn for tradisjonelle hotellbygg. Hittil har 90 millioner kroner gått med til nybygg samt renovering av det gamle bygget til Hotel Ryttergården. Etterhvert som prosjektet har vunnet mer og mer anerkjennelse og internasjonal oppmerksomhet, har sponsorene kommet til på de fordyrende leddene i byggeprosessene.

Forskning gir 15 prosent belegg

- Globalt sett er det et faktum at de byene som har universiteter, innovative bedrifter og spennende forskningsprosjekter også er de som er best til å tiltrekke seg møter og konferranser, sier Richter. 

GSH samarbeider med en rekke forskningsgrupper. Noen kommer hit for å samarbeide med hotellet om utprøving av nye miljøløsninger, mens andre grupper dukker opp for å studere forsøkene.

Hele meningen med Green Solution House er å generere kunnskap

- Rundt femten prosent av belegget er forskningsrelatert, forteller hotellsjefen. I tillegg til at akademia gir henne flere gjester sikrer det dessuten belegg utenom Bornholms høysesong, som er de åtte ukene i juli og august når danske skolebarn har sommerferie. 

Da Hegnar.no var på besøk holdt GSH på å ferdigstille et helt nytt glasshus for Oxford University som er igang med et nytt prosjekt her.

Forskere ved Oxford-universitetet tror omfattende dagslyspåvirkning kan bedre alvorlige sykdommer. I juni flytter den første forsøkspersonen inn i glasshuset på uteområdene til GSH.

- Vi vet at dagslys skaper kjemiske reaksjoner i hjernen, og vi ønsker å vite mer om betydningen av dem. En tidligere studie har vist at schitzofrene fikk svært gunstig effekt av dagslys: Det stabiliserte søvnmønsteret og døgnrytmen, noe som er viktig for tilstanden hos denne gruppen. Vi venter å finne flere lignende positive resultater i forbindelse med prosjektet, hvor også livsstilsykdommer som fedme, diabetes og stress er i fokus, sier neuroforsker Katharina Wulff ved Oxford University i en pressemelding. 

Ville ha mer enn et konsepthus

Det har vært vanskelig å klare å få folk til å tenke utenfor boksen

Da Richter kontaktet arkitektene første gang tilbød de henne en blåkopi av et annet og langt mindre miljøbygg. Hun fnyser fortsatt av forslaget.

Kun et halvt år før byggestart returnerte ingeniørene og arkitektene med nye tegninger. Richter returnerte dem.

 -De hadde bare laget et ordinært konsepthus, forklarer hun Hegnar.no. I ukene før de første spikrene ble satt i Richters miljøvisjon hersket det fullt kaos. 

Green Solution House tilbyr rolige og harmoniske omgivelser i en naturpark Foto: Helene Kleppe , Hegnar.no

Richters kamp mot tvil og tanker innenfor den samme gamle boksen ble til slutt kronet med Womenomics Innovative Entrepreneurship Award

– Sett gjennom mine briller mangler byggebransjen kvinnelig logikk, sans for logistikk og ikke minst fokus på bruken av bygningene, uttalte hun i et intervju med lokalavisen Bornholms Tidende etter overrekelsen av prisen. Hotellsjefen sier videre at det å skape noe nytt og innovativt i en tradisjonell og mannsdominert verden som byggebransjen både har vært hardt og til tider nesten håpløst. 

På naturtomten rundt hotellet hopper det flust med harepuser Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

På naturtomten rundt hotellet hopper det flust med harepuser Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

- De fleste som har hatt troen på meg underveis har vært kvinner. De har delt sine nettverk, lyttet og kommet med konstruktive ideer, sier hun i intervjuet. 

Nå er visjonen oppe og går. Richter er likevel ikke helt fornøyd. Hotellet som offisielt ble åpnet av kronprins Fredrik i april i fjor, tapte 5,8 millioner kroner i sitt første driftsår. 

I løpet av de tre første årene venter hun å se pluss på bunnlinjen.