An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Reise

Fargerikt, nært og vakkert

Hovedstaden i Estland , Tallinn Foto: Helene Kleppe

Hovedstaden i Estland , Tallinn Foto: Helene Kleppe

Artikkel av: Helene Kleppe
24. februar 2017 - 13.25

Estlands vakre og levende hovedstad Tallinn er en vitaminpille mot kjedsomhet.

Tallins gater er skinnende rene, landet oppleves som trygt og du møtes med topp service uten den klassisk «pushy» vrien.

For 25 år siden sto Estland på null. Sovjetunionen fant veien til historiens skraphaug og en gjenfødt nasjon som kun en sjelden gang tidligere i historien hadde fått lov til å være «alene hjemme» skulle stake ut en ny kurs. 

I overgangen sto 1,3 millioner mennesker tilbake uten penger, klar til å skape sin egen fremtid. Resultatet er imponerende: En toppmoderne e-stat som nå får besøk av andre lands forvaltningsorganisasjoner som vil lære om landets effektive byråkrati og nettbaserte tjenester.  

Kadriorgpalasset i Tallinn Foto: Helene Kleppe

Kadriorgpalasset i Tallinn Foto: Helene Kleppe

Estlands lange, og mer eller mindre kroniske, okkupasjons- og lidelseshistorie står i sterk kontrast til nåtidens pulserende og glade Tallinn.

Tung fortid

Det gikk stort sett uhyggelig dårlig for de ti prosentene av landets befolkning som ble deportert til Sibir under Sovjettiden. 

«Forbrytelsene» var ting som at de var flinke bønder, gode forretningsfolk eller folk som rett og slett tenkte tanker staten ikke godkjente. 

Seaplane Harbour byr på u-båt og isbryter foto: Helene Kleppe

Seaplane Harbour byr på u-båt og isbryter foto: Helene Kleppe

En av de som så hvor det bar og valgte å rømme fra Sovjets innmarsj var bryggerieier Dimitri Matiesen. Han flyktet over Østersjøen og etablerte en lang karriere i svensk næringsmiddelindustri som ga han tilnavnet Juice-kongen.

Da Matiesen senere besøkte Tallinn rundt 2000-tallet bidro han til å gjenoppta produksjonen i den gamle saft- og vinfabrikken han hadde flyktet fra et halvt århundre før.

Det er vel anvendt tid å stoppe innom Eesti Joogikultuuri Muuseum i øvre del av gamlebyen. Her kan du oppleve mer rundt Dimitri Matiesens utrolige historie. 

- Vi er nordiske 

Vel vitende om at tretti prosent av befolkningen er russere spør jeg ytterst forsiktig guiden om Estland oppfatter Putin som en trussel, eller om det er vesten som misforstår brølene fra bjørnen i øst.

- Ukraina var nok et unntak. Det håper vi i alle fall! Og vi er medlemmer av NATO, sier guiden. (Saken fortsetter under bildet)

Rundt 30 prosent av befolkningen i Estland har russisk bakgrunn. Foto: Helene Kleppe

Rundt 30 prosent av befolkningen i Estland har russisk bakgrunn. Foto: Helene Kleppe

Estlenderne er stort sett lite begeistret for å se østover. De vi møtte der understreket gang på gang at de er nordiske, og landet har nylig fått definert geografisk tilhørighet til Nord-Europa. 

Toomas Hendrik Ilves, Estlands tidligere president, har poengtert majoritetens synspunkt ganske greit med denne spisse tweeten til The Guardian da avisen kom i skade for å kalle landet en tidligere sovjetrepublikk:

De har rett i at det er mange ting som er «hjemlige». Både design, væremåte og deler av arkitekturen gir deg følelsen av det kjente og nordiske.

Butikkene i hippe Telliskivi selger design som man like gjerne kunne vente å finne i Finland eller Danmark. 

Samtidig er landet særegent og eksotisk, og prisnivået ligger betydelig under det norske.

Reprivatisering og oppussing

- Noe av renovasjonen ble satt igang i forbindelse med Moskva-OL. Dere boykottet det, kommenterer guiden.  

Tallinn hadde seiling. De som ikke boykottet, men som var kommet til byen for å sanke medaljer som var satt i skyggen av Sovjetunionens invasjon av Afghanistan, skulle få se at de ikke manglet noe. 

Begynnelsen var OL, men det aller meste av jobben er gjort etter at landet fikk tilbake selvstendigheten i 1991.

Idag møter byen deg med fargesprakende gater og velholdte fasader. 

I tillegg til en omfattende reprivatisering der husene skulle finne tilbake til rettmessige eiere, har UNESCO kastet seg over hansabyen og bidratt til at resultatet er en svært velrenovert og vakker hovedstad. 

Maten har bedret seg

I turfølget mitt var det to garvede globetrottere med lang fartstid til Baltikum. For meg som var her for første gang var det ikke enkelt å si så mye om forandringene. Men reisefølget kunne fortelle at maten var det de kanskje merket utviklingen aller best. 

- Nå har det kommet gode restauranter her! 

Noa Chef's Hall Tallinn Foto: Helene Kleppe

Noa Chef's Hall Tallinn Foto: Helene Kleppe

Lekre NOA Chef’s Hall tilbyr 11 utsøkte retter for 79 euro, med vinpakker til 69. Du velger om du vil skue utover bølgene på Østersjøen eller inn i det åpne kjøkkenet.

Hotel Telegraafs Restaurant Tchaikovsky, som ruver øverst på Tripadvisors byguide, er en annen adresse for kulinariske opplevelser. 

Estland er Jomfruland for Michelin-inspektørene, men White Guide Nordic gir deg en god pekepinn og gode valg på restaurantfronten.

Ting å gjøre: Spa, shopping, sightseeing, museums- og operabesøk.

Verd et besøk: Telliskivi, Seaplane Harbour, Kadriorg, KUMU, Gamlebyen. 

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.