Reise

Turiststrømmen stoppet opp i 2017

Etter flere år med rekorder flatet turiststrømmen ut i 2017. Men hovedårsaken er stillstand blant norske turister, økningen i turister fra utlandet fortsetter.

Prekestolen. Foto: Scanpix

Prekestolen. Foto: Scanpix

Artikkel av: NTB
4. januar 2018 - 10.45

Nordmenn som ferierer i hjemlandet står for rundt 75 prosent av overnattingsdøgnene hos norske reiselivsbedrifter. I 2017 var antallet uendret, og dermed hovedgrunnen for den stabile utviklingen, melder Innovasjon Norge.

Forventningene til 2017 var i utgangspunktet høye, men tallene viser nå at det går mot en utflating. Kun Fjord-Norge og Nord-Norge hadde flere kommersielle gjestedøgn i fjor enn året før. Østlandet har tilbakegang, med unntak av Oslo og Akershus. Trøndelag og Sørlandet går også tilbake.

– Norge er langt fra fullt, med unntak av noen få steder noen uker i året. Vi behøver flere besøkende gjennom hele året, sier reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, Bente Bratland Holm.

Det viktige markedet Tyskland fortsetter å vokse. Det gjelder også turisme fra USA og Kina. Men det er samtidig en markant nedgang fra nærmarkedene Sverige, Danmark og Storbritannia, særlig i vintersesongen.

– Norge er et sesongbasert reisemål, hvor all veksten i 2017 kom i sommersesongen. I dag er amerikanske og kinesiske besøkende noen av de viktigste i sårbare skuldersesonger. Den største økningen fra USA kom i mars, september og oktober, måneder som tradisjonelt er «hard sells». Derfor er disse markedene viktige for å skape vekst hele året, sier Holm.

(©NTB)