Reise

Advarer nordmenn på ferie i utlandet

Foto: Antonio Guillem / Shutterstock / NTB/Scanpix.

Foto: Antonio Guillem / Shutterstock / NTB/Scanpix.

Artikkel av: NTB
27. juni 2018 - 11.48

Én av tre nordmenn er lite bevisste på hvilke datanettverk de kobler seg på i utlandet, viser en undersøkelse. Ekspert advarer mot åpne trådløse nettverk.

Disse er nemlig lette å overvåke.

– Risikoen med åpen WiFi er at du aldri vet hvem som er koblet til og i verste fall avlytter datatrafikken din, sier Peter Granlund, ekspert på datasikkerhet i forsikringsselskapet If.

I Reiseundersøkelsen 2018, som Kantar TNS har gjennomført for Europeiske Reiseforsikring, svarer én av tre at de er lite bevisste på hvilke datanettverk de kobler mobilen på når de ferierer i utlandet.

Granlund advarer om at det er lett å sette opp en trådløs ruter med samme navn som et kjent nettverk, for eksempel «Airport WiFi» på flyplasser, og dermed spionere på dem som kobler seg til dette nettverket. I verste fall kan brukerne bli lurt til å gi fra seg innloggingsinformasjon på falske nettsteder.

Sikkerhetseksperten mener offentlige trådløse nettverk bør unngås, og anbefaler heller å bruke 4G eller 3G på mobilen. Mobile nettverk er nemlig mye vanskeligere å angripe enn trådløse nettverk.

Eventuelt kan man bruke VPN, et virtuelt privat datanettverk, som sender datatrafikken din via en kryptert tilkobling til VPN-leverandørens internettilkobling, uansett om du kobler deg til et ubeskyttet trådløst nettverk.

(©NTB)