Reise

Du tar vel ikke ut valuta på flyplassen i Norge?

Det kan bli dyrt.

Terminal C på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Hegnar.no

Terminal C på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Hegnar.no

Artikkel av: Øystein Byberg
2. august 2018 - 14.47

Tar du ut penger på flyplassen før du drar på ferie? Det kan bli unødvendig dyrt.

– Det er ti prosent dyrere å ta ut utenlandsk valuta før avreise, sier daglig leder i Dinero.no, Anders Fagereng. Han råder alle til å ta ut kontanter når man ankommer feriedestinasjonen.

Uttak på flyplassen og vekslingsfilialer i Norge gir ufordelaktig vekslingskurs på de fleste utenlandske valutaer, melder den kommersielle forbrukerportalen.

De fleste av nordmenns reisemål har gode infrastrukturer når det kommer til betalingsteknologi ­– som regel tilfredsstiller de i hvert fall de behovene vi som turister har.

Det er sjelden en storjobb å snuse fram nærmeste minibank når man ankommer feriedestinasjonen, og det er anbefalt å bruke disse lokalt framfor å ta ut penger i minibanken på Gardermoen, Værnes eller Kjevik. Du bør også unngå valutavekslingsfilialer.

– Det koster å behandle kontanter, og filialene og bankenes utgifter er det til syvende og sist du som sluttkunde som dekker når du tar ut utenlandsk valuta i Norge før du drar på ferie. Valutakursene er nemlig dårligere her enn kursen du får hvis du tar ut penger i utlandet, sier Fagereng.

DNB og Nordea er blant bankene som har minibanker plassert på flyplasser rundt omkring i Norge. Dinero.no har analysert og sammenlignet disse valutakursene med kursen du får hvis du lar betalingsnettverket i kortet ditt avgjøre valutaen. For både britisk pund, euro og thailandsk baht er kursen dårligere i Norge, etter forbrukerportalens undersøkelser.

I norske bank- og kredittkort er Visa og MasterCard de vanligste betalingsnettverkene. Det er disse som avgjør hvilken kurs du får dersom du hever kontanter eller betaler i terminaler med fremmed – altså ikke-norsk – valuta i utlandet.

– Sammenligner man kursene, ser man at Visa og MasterCard gir mer valuta for pengene enn bankene og vekslingsfilialene i Norge, hevder Fagereng.

Tar man eksempelvis ut 20.000 thailandske baht i en DNB eller Nordeas minibank på flyplassen vil det koste nærmere 500 kroner ekstra sammenlignet med om du tar ut pengen i en minibank i Thailand. 20.000 baht tilsvarer i overkant av 5.000 norske kroner.

Tar du ut lommepengene til ferien på destinasjonen har du potensielt allerede unngått å kaste penger ut vinduet. Lite hjelper det dersom du har et kredittkort eller et debetkort som krever gebyr for kontantuttak.

– Noen kort krever så mye som 30-40 kroner per uttak, og ofte mer enn dette også. Vi råder alle om å undersøke kortets prisliste og se om du må betale unødvendig mye for å ta ut penger i utlandet. Hvis dette er tilfelle, anbefaler vi at du bytter til et gebyrfritt kort i god tid før avreise, sier Fagereng.

Se også: Dette bør du vite før du tar ut penger i utlandet