Tech

Norsk patent kan stoppe Apple og Google

Seriegründer Jens Petter Høili (54) tok i 2000 patent på mobil betaling i Europa. Patentet kan stoppe Apple og Google. Nå vil han selge rettighetene for et kjempebeløp.

F.h.: Investor Jens Petter Høili, patentadvokat Stein Roar Gjøen og Bernt Apeland i Unicef. Foto: Håkon Sæbø

F.h.: Investor Jens Petter Høili, patentadvokat Stein Roar Gjøen og Bernt Apeland i Unicef. Foto: Håkon Sæbø

Artikkel av:  Redaksjonen
10. november 2014 - 12.59

Jens Petter Høili er gründeren bak Easy Park, og var deleier og sentral da broren Terje Høili solgte Europris for 1,6 milliarder kroner i 2004. Siden har han jobbet med flere gründerprosjekter. Nå har Høili imidlertid hentet frem et gammelt patent fra skuffen som han mener potensielt kan være svært verdifullt, skriver Finansavisen.

- Mobil betaling er kommet veldig i vinden, og det var Apples lansering av Apple Pay som medførte at jeg hentet frem patentet for å selge det, sier Høili til avisen.

Han har engasjert Stein Roar Gjøen i Acapo og et meglerselskap i USA i håp om å få solgt patentrettighetene allerede i løpet av desember. Høili har hatt patentet i 15 år, og det er bare 5 år igjen av patenttiden.

- Salgssummen kan bli fra noen millioner til veldig mange millioner. Det er alltid vanskelig å vite hva som er verdien av patenter, sier Høili til Finansavisen.

Bredt patentAllerede da han etablerte selskapet Blue Pay – nå Blue Pay7 – som eier selskapet, besluttet han at halvparten av inntektene enten fra lisenssalg eller salg av rettighetene skulle gå til Røde Kors og Unicef.

Om det kommer penger og hvor mye gjenstår å se, men Høili fremhever at både Google, Apple og Visa har anerkjent at han er eier av patentet.

- Når man betaler i dag, summeres varene i kassen og man sender betalingsoppfordring via kortterminalen. Vårt patent snur det hele om og baserer seg på at kassen summerer, men at det er mobiltelefonen som sender betalingsoppfordringen etter å ha fått beløp fra kassen, for eksempel via blåtann, sier Høili til Finansavisen.

Høili ønsker imidlertid å være forsiktig med å slå fast at Apple Pay bryter patentet. Han får støtte av Gjøen.

- Til det må vi inn og se hva som skjer bakenforliggende. Det er store aktører inne i bildet, men vi må vise at vi gjør det vi kan for å stanse inngrep i patentet, sier Gjøen til Finansavisen.

Les hele saken i mandagens utgave av Finansavisen!