Tech

Krever drift av norske nettverk i Norge

Mobil- og bredbåndsnett i Norge må driftes her i landet, mener Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). 

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: NTB
24. april 2017 - 06.14

– Vi må erkjenne betydningen de sivile kommersielle nettene har fått for samfunnet og totalforsvaret. Spørsmålet er om vi vil være komfortable dersom vi kommer i en vanskelig situasjon og er avhengig av tjenester fra utlandet, sier avdelingsdirektør Einar Lunde i Nkom til Dagens Næringsliv.

Forslaget kommer etter at det i vinter ble kjent at IT-arbeidere i India hadde tilgang til deler av nødnett-systemet, som benyttes av politi, brann- og helsevesen. Nødnettets underleverandør Broadnett har nå flyttet it-virksomheten fra India til Norge.

Lunde sier NRK-serien «Valkyrien» viser hvor sårbar infrastrukturen er.

– Serien satte ting på spissen på en visuell og god måte, og viste hvor avhengig man i dag er av de komplekse digitale verdikjedene som er utsatt for andre sårbarheter enn hva man hadde i den analoge verdenen.

Statssekretær Reynir Johannesson (Frp) i Samferdselsdepartementet sier Nkoms forslag er et godt grunnlag å jobbe videre med.

(©NTB)