<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lars Nilsen fløy høyt på Atlantic Sapphire

Block Watne-arving Lars Nilsen investerer i eiendomsprosjekter og aksjer. I fjor sendte Atlantic Sapphire resultatene i pluss.

Publisert 4. sep. 2020 kl. 09.24
Oppdatert 7. sep. 2020 klokken 12.39
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 537 ord
TAPTE RETTSSAK: Lars Nilsen satser på oppdrettslaks, vindkraft og eiendomsprosjekter. Foto: Eivind Yggeseth

Lars Nilsen styrer gjennom Lani Invest bokførte verdier for 700 millioner kroner som er plassert i aksjer og eiendomsprosjekter. Etter å ha gått med 29 millioner i underskudd i 2018 gikk han med 40 millioner i pluss i fjor.

Hele overskuddet knytter seg til fjorårets fantomoppgang i oppdrettsselskapet Atlantic Sapphire. Aksjen steg fra under 70 til nesten 130, og løftet verdien av Nilsens aksjer med innpå 70 millioner kroner.

– Vi fører i utgangspunktet alt som ikke er på hovedlisten på Oslo Børs til kostpris, men  gevinsten kom fordi vi solgte en del Atlantic-aksjer i fjor og kjøpte oss inn igjen, sier Lars Nilsen.

I år har aksjen fått seg en smell som følge av forsinkelser ved oppdrettsanlegg i Florida. Selv om Nilsens aksjer er verdt 50 millioner kroner mindre enn de var på topp, er Lani Invest fortsatt godt i pluss på investeringen.

Lani Invest

(Mill. kr) 2019 2018
Driftsinntekter 6,0 4,9
Driftsresutlat −1,8 −4,4
Resultat før skatt 38,6 −28,9
Årsresultat 40,4 −29,2

Kjempegevinst kommer

Nedturen i Atlantic Sapphire bekymrer neppe Nilsen altfor mye, for han har akkurat innkassert en stor gevinst etter en lengre tids satsing på vindkraftselskapet NBT.

Dette er Lars Nilsens største enkeltinvestering, der han ved årsskiftet hadde en eierandel på 10 prosent. Selskapet har vært et tapssluk i mange år, og Nilsen har bokført aksjene etter kostmetoden. Ved utgangen av 2019 sto aksjene følgende bokført til 93,8 millioner kroner.

I sommer har Kjell Inge Røkkes Aker gått inn med penger i selskapet og lagt inn bud på NBT, hvilket priser selskapet til over 3 milliarder kroner. Nilsens andel av dette, etter noe utvanning, skal utgjøre rundt 240 millioner. For Nilsen vil det følgelig gi en bokført gevinst på nærmere 150 millioner i 2020-regnskapet.

Vaccibody og Kolera

Lars Nilsen har også aksjer for 24 millioner kroner i de to nylig børsnoterte selskapene Ayfie Group og Elop. I tillegg har han mindre investeringer i Axactor og Hiddn Solutions.

– Vi er også med i Vaccibody og Kolera, og jobber også mye med andre prosjekter i stillhet. De vil komme frem etter hvert hvis de lykkes – sånn om ett til to år.

– Innen eiendom har vi gjort en del kjøp, oppussing av salg av næringseiendom, men vi har ikke noe akkurat nå, sier Nilsen.

Når han snakker om «vi» mener han seg selv og to-tre andre personer på Lani-kontoret. Nilsen bekrefter at 2020 vil bli et godt år.

– Vi får effekten av NBT, men de andre prosjektene er det ingen effekt av før de selges selv om den underliggende verdiutviklingen er fornuftig.

– Hva er den underliggende verdien i Lani?

– Det har vi aldri sagt noe om. Det er fordelen ved å være privat, sier Nilsen. 

Tapte rettssak

Lars Nilsen skriver at han har en pågående reklamasjonssak knyttet til salg av en tomt. Denne saken er prøvd for retten der Nilsen tapte saken. 

Ifølge Nilsen er saken anket – dog handler den ifølge ham om ikke mer enn 5-600.000 kroner.

Lars Nilsens langsiktige plasseringer er bokført til 281 millioner kroner, inkludert NBT-aksjene.

I tillegg har han øvrige langsiktige aksjeplasseringer som handler om Ocean Product Tankers og EnergyNest samt et knippe datterselskaper som inkluderer eiendomsprosjekter og flyselskapet Flyfort. Døtrene er bokført til 43 millioner kroner i Nilsens regnskaper.

De to foregående årene har Lars Nilsen hentet ut henholdsvis 100 og 119 millioner kroner i utbytte. I fjor var han noe mer nøktern med et avsatt utbytte på bare 23 millioner.