<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Elbileiere er de store taperne

Regjeringen sender enda flere regninger til de som velger elbil, er Norsk elbilforenings konklusjon på det foreslåtte statsbudsjettet.

Publisert 6. okt. 2022 kl. 14.00
Oppdatert 6. okt. 2022 klokken 18.23
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 276 ord
FRYKTER FOR ELBILENE: Christina Bu i Norsk elbilforening er usikker på om vi kan nå målet om at alle nye biler skal være elektriske i 2025 med dette statsbudsjettet. Foto: Jamieson Pothecary/Norsk elbilforening

– Dette er tidenes verste elbilbudsjett, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

– I mai foreslo regjeringen moms for elbiler over 500.000 kroner. Nå følger de opp ved å sende enda flere regninger til de som velger elbil.

Blant forslagene til neste års statsbudsjett er at elbilister må betale mer i bompenger. I dag er grensen på 50 prosent av taksten for fossilbiler, men den foreslås økt til 70 prosent.

– Klimasatsingen svekkes

Regjeringen foreslår også å likebehandle elbiler i firmabilbeskatningen og å innføre full omregistreringsavgift for elbiler.

– Bileiere som gjør miljøvennlig valg er den store tapere og klimasatsingen svekkes, mener Bu.

Elbilforeninger mener meldingen til forbrukere har vært at det lønner seg å velge en nullutslippsbil fremfor en fossilbil. Dette prinsippet vrakes nå.

– Om lag tre av ti biler på veiene i Bergen og Oslo er elektriske. Regjeringen oppfører seg som om elbilmålet allerede er nådd, når realiteten er at mange fortsatt må overbevises om å kjøpe elbil, sier Bu.

Ny bompenge-rekord

Naf mener også dette er et grått statsbudsjett for samtlige bilister.

– Elbilen får en rekke økte avgifter. Økte bompenger, mer moms og vektavgift på kjøp av nye biler viser at dette handler det om å ta inn mest mulig penger, ikke om omstilling av bilparken, sier Naf-sjef Stig Skjøstad.

Han reagerer særlig på de foreslåtte prisøkningene i bomringene.

– I år blir det betalt inn 12,9 milliarder kroner i bompenger. Neste år åpnes det for å ta inn 16 milliarder kroner. Det er et tall vi aldri har sett før i bompengeinntekter, og det vil bety at for mange vil bompengeregningen øke, legger han til.