<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bestiller flybilletter som aldri før etter nyhet

Skrotingen av karantenekravet i Kina ble tatt godt imot av reisesyke. Reiseplattformer melder om enorm økning.

Publisert 27. des. 2022 kl. 11.10
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 316 ord
REISESYKE: Data fra reiseselskaper viser at mange kinesere nå undersøker muligheten for å ta seg en tur ut av landet. Samtidig rammes landet av en enorm smittebølge. Her fra Shanghai, som er spesielt rammet, lille julaften. Qilai Shen/Bloomberg

Etter nær tre år som et coronastengt land, åpner Kina stadig mer opp og tillater omsider en mer normal hverdag for sine 1,4 milliarder innbyggere.

Mandag kunngjorde den nasjonale helsekommisjonen at kravet om obligatorisk karantene for innreisende skrotes. Nå vil det kun være krav om en negativ PCR-test for å slippe inn i landet, som må være tatt 48 timer før avreise.

Til sammenligning måtte man tilbringe tre uker i et karantenesenter ved innreise før sommeren 2022. 

Tidoblet søkeaktivitet

Oppmykningen har blitt tatt godt imot kinesere som vil ta seg en tur ut av landet, skriver The Guardian. Data fra den kinesiske reiseplattformen Ctrip viser at bare en halvtime etter nyheten var ute, hadde søk til populære destinasjoner mer enn tidoblet seg.

Selv om det ikke har vært vanskelig for innbyggerne å komme seg ut av Kina, er det nå vesentlig lettere for dem å slippe inn igjen uten å måtte gå i karantene.

Ifølge Ctrip er det Macau, Hongkong, Japan, Thailand og Sør-Korea mange nå lurer på å reise til.

En annen reiseplattform, Qunar, melder om at søk til Thailand, Japan og Sør-Korea syvdoblet seg 15 minutter etter nyheten. 

Trip.com har sett en økning på 254 prosent blant bestilte utgående reiser tirsdag, sammenlignet med mandag, skriver Reuters.

– Internasjonale reiser vil sannsynligvis øke, men det kan ta mange flere måneder før volumene kommer tilbake til før-pandemiske nivåer, sier Dan Wang, sjeføkonom i Hang Seng Bank China.

Enorm smittebølge

Verdens nest største økonomi forventes å få fart på økonomien igjen i 2023, men enn så lenge er Kina fortsatt rammet av en voldsom smitteøkning.

Presset på sykehusene er stort, og mange opplever mangel på medisiner. Studier anslår at om lag én million mennesker kan komme til å dø av covid-19 i Kina de neste månedene, skriver NTB.

I løpet av de første 20 dagene i desember ble 250 millioner kinesere smittet av viruset, ifølge NRK.