<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kinesere med gigantisk solsatsing

Racet om å bli størst i solindustrien er for alvor i gang. Nå skal den kinesiske giganten Longi doble produksjonen og bygge verdens største solcellefabrikk.

Publisert 18. jan. 2023 kl. 16.07
Oppdatert 20. jan. 2023 klokken 12.07
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 394 ord
SATSER STORT: Longi skal gjøre en massiv utbygging av solcellepaneler. Her er et anlegg deleid av Longi Green Energy Technology og China Three Gorges Corp. i provinsen Shaanxi i Kina. Foto: Bloomberg

Solindustrien har opplevd en voldsom vekst i det siste, og den ser ikke ut til å bremse med det første. I Kina la giganten Longi mandag frem planer om å investere hele 6,7 milliarder dollar i det som skal bli verdens største fabrikk for solceller.

Selskapet har signert en avtale med lokale myndigheter i provinsen Shaanxi for et anlegg som skal produsere 100 gigawatt med wafere og 50 gigawatt med solceller årlig, ifølge Bloomberg News.

Ifølge meglerhuset Clarksons Securities tilsvarer det 37 prosent av den totale kapasiteten som ble bygget ut globalt i fjor.

Den nye fabrikken vil doble Longis produksjon sammenlignet med for ett år siden. Anleggene skal stå ferdig om kun 18 måneder, slik at produksjonen skal starte opp i midten av 2024, og nå full kapasitet i 2025.

Utfordrer USA

Planene til Longi kommer i kjølvannet av USAs ambisjoner om å bygge opp en komplett verdikjede for produksjon av solcellepaneler. I fjor sommer la president Joe Biden frem den gigantiske fornybarpakken Inflation Reduction Act (IRA), som skal bidra med 369 milliarder dollar til utbygging av sol, vind og andre energiformer det neste tiåret.

Et av selskapene som ønsker å dra nytte av satsingen på fornybar energi, er storeieren i Rec Silicon, Hanwha Solutions. Koreanerne la fort kort tid siden frem planer om en ny solfabrikk i Dalton, Georgia, med en kapasitet på 3,3 gigawatt. Med denne investeringen vil Hanwhas totale modulkapasitet i USA nå 8,4 gigawatt innen 2024.

Prisfall

Wafere er tynne skiver med silisium som settes inn i solcellepaneler og genererer elektrisitet. Longi er verdens største produsent av wafere, og hadde en samlet kapasitet på 105 gigawatt i fjor.

I flere markeder, inkludert USA, har det lenge vært vanskelig å få tak i solcellepaneler. Grunnen er økte priser på polysilisium, som er avgjørende i produksjonen. Onsdag viste tall fra PV Insights at prisen på polysilisium i spotmarkedet fikk seg et løft på 17,8 prosent til 18,68 dollar pr. kilo den seneste uken, etter en lengre periode med fall. I hele 2022 lå prosent over 30 dollar.

Takket være økt tilgang på polysilisium anslår Clarksons Platou Securities at det vil bli installert solenergi med en samlet kapasitet på 350 gigawatt i 2023. Lavere kostnader vil drive ned prisene på moduler og gjøre solparker mer attraktivt etter to år med kostnadsøkninger. 

Meglerhuset spår også færre flaskehalser i leverandørkjedene, noe som vil bedre prosjektøkonomien, i favør av selskaper som Magnora og Scatec.