<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Masseoppsigelser hos REC Solar

Ledelsen i REC Solar har på et allmøte i dag meddelt at omtrent en tredjedel av de ansatte blir sagt opp

Publisert 8. mars 2023 kl. 13.45
Oppdatert 8. mars 2023 klokken 16.06
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 483 ord
STADIG FÆRRE: Over halvparten av REC Solars ansatte i Norge er borte etter siste runde med oppsigelser. Foto: Bloomberg

Onsdag kom nyheten om at REC Solar må foreta store omstillinger i driften, og kun deler av produksjonen skal startes opp igjen. REC Solar produserer silisium til solindustrien.

Nyheten slår ned som en stor skuffelse blant de ansatte, som i lengre tid har kjempet for full oppstart, skriver fagforeningen Industri Energi i en pressmelding. 

– De ansatte rammes hardt av denne beslutningen. Vi står i en ekstremt krevende situasjon som vil berøre mange mennesker og familier. Det kjenner vi sterkt på i dag, sier Industri Energi-tillitsvalgt Andreas Hadland.

110 borte på et halv år

Ifølge Industri Energi ble det så sent som i februar gitt positive signaler fra REC Solar-ledelsen om utsiktene til å kunne starte opp igjen produksjonen, etter at de ansatte hadde vært ute i permisjon siden september. Da REC forlenget permisjonen til de ansatte i midten av februar sa de samtidig at de jobbet mot en delvis oppstart igjen av produksjonen i Norge. Selv om de likevel ikke kunne garantere utfallet.

Nedbemanningen innebærer at i overkant av 50 ansatte mister jobbene sine, dette kommer i tillegg til at over 60 ansatte allerede har sagt opp etter at permitteringene ble iverksatt. De resterende rundt 100 ansatte vil gå tilbake til jobb for å starte opp igjen deler av produksjonen.

Hadland går hardt ut mot eierne i selskapet.

– Vi har mobilisert alt vi kan. Vi har brukt fagforbundene våre, vi har kontaktet både regjeringen og lokalpolitikerne. Vi har til og med kontaktet kraftselskapene. Absolutt alle vi har møtt har kommet med muligheter, men til syvende og sist viser det seg at eierne våre, Reliance Industries, ikke er villige til å satse for fullt på oss, sier han.

Setter spørsmål ved eiernes intensjoner

Cay Nordhaug fra Industri Energis politiske ledelse har jobbet intenst sammen med de tillitsvalgte for å finne løsninger. Han er ikke imponert over prosessen fra selskapets side.

– Ikke under noen omstendigheter har eierne eller selskapet vært villige til å gi signaler om hva som faktisk må til for å få i gang produksjonen for fullt på Fiskaa og Herøya, sier han og fortsetter:

– Vi vet også at flere politikere har forsøkt dialog med dem, uten at de har vist noen som helst vilje til å investere i Norge. Tvert imot så vet vi at de investerer massivt i å bygge opp solindustri i India.

Da permitteringene ble iverksatt i september, stilte de tillitsvalgte en rekke spørsmål til eierne om hvordan de så på fremtidsutsiktene i Norge. Det skal de fortsatt ikke ha fått noen svar på. 

– Det store spørsmålet er om Reliance Industries kun var interessert i teknologien da de kjøpte REC Solar, og at denne produksjonen nå glipper ut av Norge for godt, sier Nordhaug og viser til at REC Solar gjennom en årrekke har mottatt betydelig økonomisk støtte i Norge for å utvikle teknologien som gjør at produksjonen har vært i verdenstoppen når det gjelder effektivitet og kutt i klimautslipp.