<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oppgjør mot elbil-boomen

Etterspørselen faller for elbiler, og aksjemarkedet begynner å ta et oppgjør mot boomen.

Publisert 27. okt. 2023 kl. 20.37
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 228 ord
LAVERE ETTERSPØRSEL: Tesla-biler under produksjon i Kina Foto: Reuters

Et sentralt tema denne resultatsesongen er den avtagende etterspørselen etter elbiler. Teslas dystre resultatrapport kom forrige uke, etterfulgt av General Motors og Honda som besluttet å droppe planene om å utvikle rimelige elbiler sammen. 

Det skjedde bare et drøyt år etter at de lanserte et samarbeid for å utfordre gigantene  som nettopp Tesla og BYD. Honda-sjefen pekte da blant annet på kostnader som en årsak til beslutningen, meldte Reuters. 

Priskrig

Varsellampene blinket litt tidligere i år da Tesla begynte å senke prisene aggressivt for å opprettholde etterspørselen. Dette utløste en priskrig da andre elbilprodusenter fulgte etter. 

Dette gikk utover lønnsomheten for noen bilprodusenter og økte allerede betydelige tap for andre, skriver Bloomberg. 

Elon Musk pekte på høyere renter som årsak til den fallende etterspørselen. Mercedes kalte elbilpriskrigen "brutal" og lite bærekraftig, og bilutleieselskapet Hertz uttalte at de vil bremse kjøpet av elbiler grunnet høye reparasjonskostnader. 

På prøvetid

Dette skiftet har blitt til en brå vekker for investorene. Verdsettelsene til de fleste EV-aksjene (Electric Vehicle) antar nemlig rask bransjeutvidelse.

"Folk var alltid for aggressive når det gjaldt adopsjon av elbiler," sa Craig Irwin, analytiker ved Roth Capital Partners til Bloomberg. 

"Det vi har nå er en markedstilpasning, en justering tilbake til virkeligheten."

Samtidig har Wall Street-analytikere nedgradert selskaper som leverer litium og operatører av ladestasjoner som er eksponert for elbiler.

"Elbiler hadde en nådeperiode med initial etterspørselsentusiasme, men det ser ut til å være over," sa Nicholas Colas, medgrunnlegger av DataTrek Research.