<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Agenda

Annonsørinnhold

Annonsørinnhold

Har innflytelse på 87% av global handel

Som markedets ledende leverandør av programvare for bedriftsapplikasjoner, er SAP størst i verden. Ingen kan måle seg med giganten fra Tyskland når det gjelder digitale ERP løsninger, kundeportefølje eller bærekraftsarbeid. Men hva er hemmeligheten bak suksessen?

Innovasjon og bærekraft står i fokus når to fra ledelsen i det globale konsernet, SAP, snakker om fremtiden. Marius Vetter, Managing Director for SAP Norge, og Tiina Antturi, Nordic Head of Sustainability, mener flere må få bedre oversikt over dataene sine for å møte bærekraftskravene.

- Bærekraft er et omfattende tema som omfatter alt fra organisasjonens menneskelige ressurser og mangfold, til håndtering av karbonutslipp og avfall på kontoret. Disse dataene er allerede til stede i SAP løsningen, systemet eller prosessene og kan enkelt trekkes ut for å gi informasjon om for eksempel likestilling. Det handler om hvordan man sikrer at ansatte har nødvendig kunnskap, er trygge og har lik lønn. Alt dette er allerede tilgjengelig, men det må brukes riktig, sier Vetter.

Marius Vetter, Managing Director SAP Norge.

Han har jobbet i ulike stillinger i SAP i over ti år, før han tok over som administrerende direktør i Norge. Fra det nybygde kontoret i sentrum holder han daglig kontakt med sine internasjonale kolleger.

SAP har kontorer i 130 land, og har noen av verdens største kunder i porteføljen. I Norge jobber de flere av de største selskapene som kunder, men også mange små og mellomstore bedrifter.

SAP er nesten overalt - fra kaffeleverandøren vi får kaffebønner av, melkeprodusenten, den tyske bilen vi kjører - alle benytter de seg av SAP sin programvare.

87% av verdens handel kommer fra SAP kunder, som beskriver omfanget av programvaren.

Les mer om SAP 

Vetter forklarer at de jobber med å støtte og veilede kundene gjennom hele virksomhetslivssyklusen. Dette omfatter alt fra økonomi, forsyningskjede, anskaffelse og innkjøp av løsninger, lagring av varer, administrasjon, produksjon, forskning og presisjon. SAP dekker bredt, inkludert innkjøp, kildevalg, kostnadsstyring, reiseutgifter, HR, kundeopplevelse (CX) som spenner fra front- til backend-operasjoner. Kundeservice, for eksempel ved utfordringer eller retur av varer, håndteres også effektivt gjennom SAP-løsninger.

Som markedsleder i programvare for bedriftsapplikasjoner hjelper de bedrifter i alle størrelser og i alle bransjer. At de også er ledende på bærekraft, mener Vetter er en selvfølge, gitt sitt tyske opphav.

Jeg har tyske besteforeldre, og opplevde tidlig hvordan tyskerne jobber med bærekraft. Da jeg var 7 år, i 1984, besøkte jeg besteforeldrene mine og fikk se hvordan de allerede da var gode på resirkulering. I Norge kom vi for alvor i gang med kildesortering i 2011. Det sier sitt om hvor tidlig ute tyskeren var, og hvor ordentlige de er. Som et tysk firma er bærekraft en del av vårt DNA.
Marius Vetter.

Bærekraft er den nye normalen

Som direktør for bærekraft i Norden og Baltikum, har Tiina Antturi et brennende engasjement for faget. Hun kommer opprinnelig fra teknologibransjen, som ga henne verdifull kunnskap som hun bruker i jobben for å finne smarte løsninger. I hennes forrige jobb tilbrakte hun seks år med å reiseverden rundt og besøkte flyktningleirer og slumområder. Der så hun klimaendringene på nært hold, og hva som skjer med avfall. Erfaringen tok hun med seg hjem til Helsinki, der hun har ansvar for den bærekraftige delen av virksomheten.

Les mer om SAP

Tiina Antturi, Nordic Head of Sustainability.

- Bærekraft er, som Marius sier, en del av vår grunnmur. Det er ikke en separat del vi jobber med, det er med oss i alt vi gjør, og en integrert del av strategien. Når vi lager løsningene våre, kodes de slik at de bruker mindre datakraft, og vi har utviklet en rekke løsninger som kan hjelpe våre kunder over i en mer bærekraftig forretningsmodell. Man kan si at vi er en purpose-dreven virksomhet.

Hos SAP har de en tydelig strategi som innebærer å integrere bærekraft i alle kjernevirksomhetsprosesser. Bærekraftsrapportering skal være like naturlig som å føre regnskap. Selskaper vil bli bøtelagt hvis de ikke overholder disse standardene, og her er det SAP kommer inn: ved å gjøre dataene mye mer tilgjengelige, hjelper de bedrifter med å tilpasse seg og oppfylle bærekraftsreguleringene.

Les mer om SAP

Da forsyningskjeden ble skjør

Under pandemien stoppet verden opp, inkludert mange av verdens forsyningskjeder. Når land stenger ned, så man for alvor hvor skjørt det kan være, og hvor viktig det er å ha systemer som finner alternative løsninger for å skaffe råvarer og produkter. SAP bidrar med å tilgjengeliggjøre relevant data for å ta den mest effektive og bærekraftige beslutningen. Dette forutsetter naturligvis at selskapene selv deler sine bærekraftsdata. Står man for eksempel overfor et valg om å importere varer fra Brasil, Indonesia eller Kina, vil systemet hjelpe med å kartlegge hvilket alternativ som produserer på mest bærekraftig måte, med minst karbonutslipp. Med dataene tilgjengelig, kan riktig valg tas.

Mange selskaper gjør allerede en imponerende innsats innen bærekraft, men det er nødvendig å forbedre måten de identifiserer og bruker dataene sine på.
Marius Vetter

Vetter opplever at mange selskaper er flinke på å ta bærekraft alvorlig, men at mange fortsatt har en vei å gå når det gjelder å effektivisere prosessen.

-Mange selskaper gjør allerede en imponerende innsats innen bærekraft, men det er nødvendig å forbedre måten de identifiserer og bruker dataene sine på. Dagens prosesser oppleves ofte som ineffektive, og tilgangen til data kan virke komplisert. For å takle dette behovet, kreves løsninger som kan transformere arbeidsmetodene. Vår rolle er å støtte bedrifter med å øke effektiviteten og utforske nye arbeidsmåter for handel og stabilitet. Vi fokuserer spesielt på å gjøre forsyningskjeder og produksjonssystemer mer effektive, samt å revurdere eksisterende arbeidsprosesser, sier han.

Antturi mener alle ledere må stille de riktige spørsmålene for å få oversikt over dataene og hvor de vil.

Hva er det du ønsker å oppnå? Start der, og ta kontakt med oss, hvis du ikke allerede er kunde.

Vil du vite mer? Ta kontakt med SAP Norge.

Annonsørinnhold