<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Svensk salgsras i fritidsboligmarkedet

Det seneste året er det solgt 30 prosent færre fritidsboliger i Sverige. – Mange fokuserer på primærboligen når rentekostnadene øker, sier en analysesjef.

Publisert 30. apr. 2023 kl. 17.42
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 180 ord
SVENSK SALGSKOLLAPS: Her ser man øygruppen Storön på Väderöarna i Bohuslän i Sverige, som ligger ut i havet om lag 13 kilometer vest for tettstedet Fjällbacka. Foto: NTB

Det er ikke bare her hjemme i Norge man kjenner på inflasjonen og økte rentekostnader. I nabolandet Sverige er det mange som nå velger bort drømmen om en egen fritidsbolig.

Ifølge Svensk Mäklarstatistik er det blitt solgt 4.470 fritidshus de seneste tolv månedene – et fall på 30 prosent fra samme periode i fjor, skriver Dagens Industri.

– Når rentekostnadene har tre- eller firedoblet seg, er det blitt et større fokus på primærboligen, sier analysesjef Per-Arne Sandegren i Svensk Mäklarstatistik.

– Vi ser imidlertid ingen tegn til desperasjon, at folk har begynt å selge fritidsboligene sine fordi man ikke har råd.

Venter kjølig marked

Analysesjefen understreker overfor avisen at det er et visst etterslep i målingen, sammenlignet med blant annet villaer og borettslag der prisutviklingen rapporteres hver måned.

– Vi sammenligner tolv måneder av gangen, og i noen kommuner selges det bare et par håndfull fritidsboliger hvert år, sier han, og fortsetter:

– Vi vil nok se et kjølig marked fremover, med den viktigste perioden i mai og juni – som er de månedene der det selges flest fritidsboliger – med unntak av fjellhytter.