<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Forventningene daler

Dobbelt så mange tror på boligprisfall det neste året, ifølge en ny undersøkelse.

Publisert 26. sep. 2023 kl. 13.26
Oppdatert 26. sep. 2023 klokken 13.27
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 336 ord
MØRKE SKYER: Stigende renter har de siste månedene ført til uro i boligmarkedet. Foto: Thomas Bjørnflaten

Utsiktene i boligmarkedet ser stadig mørkere ut ettersom styringsrenten jekkes opp.

Eiendom Norge forventer boligprisfall resten av 2023, og Norges Bank mener prisene vil falle 1 prosent ut året. Enkelte tror de vil falle langt mer.

Likevel tror bare 2 av 10 på at boligprisene vil være lavere om ett år – og det er nær dobbelt så mange som ventet boligprisfall i juni. Det viser Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) sitt boligmarkedsbarometer, som måler folks forventninger til utviklingen i boligmarkedet.

5 av 10 forventer at prisene vil være høyere enn de er nå om ett års tid. Resten tror på uendrede priser.

Dempet forventninger

Boligprisforventningene dempet seg dermed markant fra juni til august, etter å ha holdt et relativt høyt nivå siden april, ifølge NBBL.

«Det er fortsatt flere som venter boligprisoppgang enn nedgang det neste året, men forventningene er godt under det historiske gjennomsnittet», skriver organisasjonen.

Tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene steg 0,4 prosent i august, men tar man det som er normalt for august falt de 0,6 prosent.

– Dette er den svakeste august-måneden i boligprisstatistikkens historie. Renteøkningene begynner nå bite på boligprisene, sa Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen.

– Mange har nok blitt overrasket

Det er færre som tror styringsrenten skal videre opp nå. 66 prosent tror boliglånsrenten er høyere om ett år, ned fra 80 prosent i august.

– Undersøkelsen ble gjennomført før rentebeslutningen i forrige uke. Den klare nedjusteringen i renteforventningene fra august til september gir inntrykk av at mange forventet at rentetoppen var nær eller allerede nådd etter beslutningen i august, sier NBBL-sjeføkonom Hilde Midsem.

Norges Bank hevet torsdag renten til det høyeste nivået siden 2008, og signaliserte at én økning til er i vente. Det er imidlertid noen som mener sentralbanken bløffer.

– Mange har nok blitt overrasket over den siste rentebeslutningen og signalene om at det trolig kommer en heving til. Trolig ville resultatet for Boligmarkedsbarometeret sett annerledes ut om vi hadde spurt nå, etter rentebeslutningen i forrige uke, mener Midsem.