<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fallet i boligprisene fortsetter

Boligprisene sank med 1 prosent i oktober.

Publisert 3. nov. 2023 kl. 10.59
Oppdatert 3. nov. 2023 klokken 11.30
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 727 ord
Foto: Magnus Skjølberg

Eiendom Norge la fredag frem boligprisstatisikken for oktober, der det var en bred forventning om at prisfallet ville fortsette. 

Og det gjorde det, videre ned 1 prosent nominelt på månedsbasis. Justert for sesongvariasjoner steg boligprisene imidlertid med 0,2 prosent.

– Sesongjusteringen har både i september og oktober blitt dratt betydelig opp av at utviklingen på høsten i fjor var spesielt svak, sier adm. direktør Henning Lauridsen.

– Derfor må vi nå legge mindre vekt på det sesongjusterte tallet, legger han til.

Anslår nullvekst

Så langt i år er boligprisene opp 2,6 prosent, mens gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4.370.018 kroner ved utgangen av oktober.

– Vi venter en svak utvikling i boligprisene i årets to siste måneder. Slik det ser ut for øyeblikket vil den nominelle boligprisutviklingen i 2023 ende rundt null, sier Lauridsen.

Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen. Foto: Iván Kverme

I Oslo falt boligprisene 0,8 prosent nominelt, mens sesongjustert steg de 0,5 prosent.

I slutten av oktober var det totalt 19.800 usolgte boliger på det norske markedet, det høyeste antallet på fem år.

– Den siste måneden har det vært stor oppmerksomhet rundt det store antallet usolgte bruktboliger på markedet. Utbudet av boliger er høyt nå, men antall nye boliger på markedet er avtagende, da salgsvolumet er stort og på nivå med 2022. Vi venter at antall usolgte vil falle de neste månedene, sier Lauridsen.

Prisen må justeres etter kjøpekraften

Adm. direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund sier dagens tall viser at bruktmarkedet fungerer godt, til tross for dyrtid og høye renter.

– Mange bekymrer seg for å få solgt, men relativt høye omsetningstall viser at de fleste får solgt så lenge prisen justeres etter kjøpekraften i markedet, sier Geving og legger til:

– Slik det ser ut nå tror vi at bruktmarkedet vil komme relativt sterkt i det nye året, etter en korreksjon denne høsten.

Randi Marjamaa, leder for personmarked i Nordea, sier de fortsatt opplever høyt trykk på søknader om avdragsfrihet.

– En del søkere får avslag fordi de ikke er innenfor myndighetenes krav om maksimalt 60 prosent belåning, og ofte gjelder dette yngre lånekunder med lite egenkapital i boligen. Vi mener at regjeringen nå bør endre utlånsforskriften, slik at bankene kan gi mer økonomisk spillerom også til disse, sier hun.

– Krise

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i oktober hadde Tønsberg med Færder, hvor prisene steg med 1 prosent. Svakest hadde Asker og Bærum, Kristiansand og Stavanger og omegn med en sesongkorrigert nedgang på 0,8 prosent.

Kristiansand og Stavanger skiller seg sterkt ut i 2023, med en prisøkning på henholdsvis 6,7 og 6,4 prosent i år.

– I resten av Norge ser det mørkt ut for prisutviklingen og det gir heller hjelp til den pågående krisen i nyboligmarkedet, sier Lauridsen.

Eiendom Norge-sjefen var svært skuffet over regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2024, og har etterlyst et større fokus på det han kaller en kommende boligkrise.

– Hvis ikke regjeringen tar krisen i nyboligmarkedet på alvor nå vil vi måtte bale med konsekvensene av dette i lang tid fremover gjennom økt ulikhet, svekket eierlinje, høyere utleiepriser og økt offentlige utgifter til boligsosiale tiltak. Det haster derfor med motkonjunkturpolitikk.

Venter videre prisfall

På forhånd anslo DNB Markets et sesongjustert fall på 1 prosent i oktober.

– Et slikt prisfall vil være større enn det vi så i måneden i forveien, og et tegn på at budgivere er mer på vakt som følge av renteøkningene som fortsatt pågår. Prisene vil trolig falle også de neste månedene, men snu forsiktig opp igjen neste vår, når rentene har stabilisert seg, sa sjeføkonom Kjersti Haugland.

Handelsbanken Capital Markets ventet et fall på 1,8 prosent nominelt og 0,4 prosent justert for sesongvariasjoner.

«I september var det 18.994 usolgte boliger på markedet – det høyeste antallet siden årene før finanskrisen. Vi skal ikke se bort ifra at oktober-tallene fortsatt viser mange usolgte boliger på markedet», skrev meglerhuset.

I september falt boligprisene 1,9 prosent nominelt på månedsbasis. Korrigert for sesongvariasjoner falt prisene 0,2 prosent.

I en tidligere versjon av saken stod det at boligprisene falt 0,2 prosent justert for sesongvariasjoner. Det rette er at de steg 0,2 prosent justert for sesongvariasjoner.