<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Mange tror nå at rentetoppen er nådd

NBBLs boligmarkedsbarometer viser et tydelig skifte i husholdningenes forventninger. Boligprisene skal opp, renten ned.

Publisert 29. jan. 2024 kl. 10.22
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 245 ord
SJEFØKONOM: Hilde Midsem i NBBL. Foto: Nadia Frantsen

Hver måned spør NBBL et representativt utvalg på 1.000 personer hva de tror om boligprisene de neste 12 månedene. Fra desember til januar steg andelen som tror på boligprisoppgang fra 40 til 50 prosent, mens andelen som tror på fallende boligpriser falt fra 27 til 17 prosent.

Boligprisforventningene er fortsatt litt lavere enn i fjor vår, men nærmer seg nå et normalnivå basert på de siste fem årene.

Samtidig venter nå 33 prosent av de spurte høyere boliglånsrenter ett år frem i tid, mot 57 prosent for en måned siden. Andelen som venter lavere renter steg fra 20 til 38 prosent ifølge undersøkelsen som ble gjort før Norges Bank satte opp styringsrenten til 4,5 prosent 14. desember.

For første gang siden mars 2020 tror flere at renten på boliglån skal ned enn opp.

– Tror rentetoppen er nådd

NBBLs sjeføkonom Hilde Midsem mener det tydelige skiftet i forventninger viser at usikkerheten som har preget boligmarkedet en stund er på hell.

– Mange oppfatter nå at rentetoppen er nådd, sier hun ifølge en pressemelding. 

– Sammen med mer positive boligprisforventninger peker dette mot høyere aktivitet og etterspørsel i boligmarkedet fremover. Samtidig må vi huske at husholdningene fikk et kraftig innhugg i kjøpekraften sin i fjor. Det tar tid å omstille seg det nye kostnadsnivået, fortsetter sjeføkonomen. 

Hun tror derfor at boligprisveksten blir forsiktig de første månedene i år, før den tar seg opp utover året.