<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fortsatt sterke boligpriser

Boligprisene fortsetter å vise styrke, og har steget hele 7,2 prosent hittil i år. Oppgangen i april skjedde dessuten på rekordhøyt volum. 

Publisert 6. mai 2024 kl. 10.59
Oppdatert 6. mai 2024 klokken 11.48
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 825 ord
STIGER OG STIGER: Boligprisene. Her fra Fredensborg i Oslo. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

Boligprisene i Norge steg 1,2 prosent nominelt og 0,7 prosent sesongjustert i april, viser tall fra Eiendom Norge mandag. Så langt i år er prisveksten hele 7,2 prosent.

Gjennomsnittsboligen i Norge koster nå i overkant av 4,76 millioner kroner. 

– Det er en kruttsterk økning i de nominelle boligprisene i årets første fire måneder, men det er verdt å merke seg at boligprisene justert for inflasjon ikke har tilsvarende vekst, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

– Med et godt lønnsoppgjør både i fjor og i år er det ikke unaturlig at boligprisene tilpasser seg denne kjøpekraftsforbedringen. Vår vurdering er at dette i kombinasjon med synkende fullføring av nye boliger forklarer mye av den sterke utviklingen nå, legger han til.

Handelsbanken så på forhånd for seg en 1,1 prosent nominell og 0,4 prosent sesongjustert prisoppgang.

«Vi tror den sterke sesongjusterte boligprisveksten vil fortsette, men gradvis avta inn mot sommeren og særlig høsten», skrev banken i mandagens morgenrapport.

Ålesund sterkest

I Oslo steg prisene 1,3 prosent nominelt og 0,8 prosent sesongjustert i april. Prisveksten hittil i år er 6,7 prosent. Snittboligen i hovedstaden koster nå 6,78 millioner kroner.

Asker/Bærum og Kristiansand m/omegn hadde den sterkeste sesongjusterte prisveksten i april med 1,4 prosent, mens Drammen m/omegn var svakest med 0,9 prosent prisfall.

Hittil i 2024 er Ålesund m/omegn sterkest med 10 prosent oppgang, mens Bodø m/Fauske er svakest med 4,7 prosent oppgang.

– Hittil i år har det vært sterk oppgang i boligprisene i alle områder. Bergen, Stavanger og Ålesund skiller seg ut med spesielt sterk utvikling, fortsetter Lauridsen.

Rekordhøyt volum

9.942 boliger ble solgt på landsbasis i april, 42,9 flere enn i samme måned i fjor. Salgsvolumet er det høyeste målt i april noen gang.

Hittil i år er det solgt 30.730 boliger, 4,3 prosent flere solgte enn i samme periode i fjor. Dette er det nest høyeste antallet registrert noensinne.

I april ble 10.881 boliger lagt ut for salg, 11,9 prosent flere boliger i april 2023. Så langt i 2024 har 32.347 boliger blitt lagt ut, 3,7 prosent opp fra i fjor.

– Det er både solgt og lagt ut et stort antall boliger i april, og vi har i april hatt en skikkelig vårflom i boligmarkedet. Antall solgte og lagt ut ligger nå godt over både 2022 og 2023, sier Lauridsen videre.

Gjennomsnittlig salgstid på landsbasis i Norge i april var 54 dager, mot 56 dager i mars og 40 i april i fjor. Kortest salgstid hadde Oslo og Stavanger m/omegn med 27 dager, mens salgene tok lengst til i Tromsø med 105 dager.

Høy aktivitet

April er normalt en god salgsmåned, og mandagens tall rimer med signalene fra DNB Eiendom før helgen om at det både ble solgt og lagt ut godt med boliger gjennom måneden.

– Vi har faktisk ikke sett så gode april-tall, men det har også litt sammenheng med tidlig påske, uttalte direktør Renate Sørestrand-Hansen.

DNB Eiendoms egne tall viste at boligene i snitt ble solgt rundt 3 prosent over prisantydning, noe som er over snittet for samme måned i fjor.

Budskapet var et lignende hos Nordvik, der antallet salg i april var hele 43 prosent høyere enn i april i fjor.  Mye skyldes riktignok at man er i ferd med å ta igjen de lavere volumene fra de to foregående kvartalene.

Det var et taktskifte i april, da ble svært mange av overliggerne fra i fjor høst og i vinter solgt. Nå er det nesten ingen av disse igjen. Vi ser store volumer, både når det kommer til tilbud, men også etterspørsel, sa direktør Martin Kiligitto til Finansavisen i forrige uke.

Slakter regjeringen

Eiendom Norge-direktøren benytter også sjansen til å slakte den siste månedens forslag fra regjeringen om nye reguleringer av boligmarkedet.

– Timingen på flere av forslagene er elendig. Det mest radikale er forslaget fra kommunal- og distriksminister Erling Sande (Sp) om å gi kommunene mulighet til å kreve at boligene som bygges skal være borettslag, alternative boligmodeller eller utleieboliger for evig tid, sier Lauridsen.

Han er klar på at forslaget vil svekke norsk boligbygging ytterligere, i en tid hvor boliginvesteringene har det kraftigste tilbakeslaget på mange tiår. 

– Det store fallet i antall sekundærboliger de siste årene i kjølvannet av regjeringens massive økning i formuesskatten, viser hvor følsomt boligmarkedet er for politikkendringer. Sande bør legge forslaget i skuffen umiddelbart, anbefaler direktøren.

Han oppfordrer regjeringen til å tenke seg nøye om. 

– De risikerer bare å gjøre en vanskelig situasjon i byggenæringen enda vanskeligere. Hvis de vil gjøre boligmarkedet og boligbyggingen en tjeneste, bør de heller avskaffe utlånsforskriften og gjennomføre kraftfulle motkonjunkturtiltak i revidert statsbudsjett nå i mai, fortsetter Lauridsen.

Obos-prisfall

Torsdag i forrige uke viste tall fra Obos prisfall på 0,5 prosent nasjonalt og 0,6 prosent i Oslo i april.

– Obos-prisene falt noe i april etter sterk vekst i mars. Noe av prisfallet kan skyldes at det ble solgt en høyere andel fire- og femromsleiligheter. De store boligene har ofte lavere kvadratmeterpris enn de små, forklarte sjeføkonom Sissel Monsvold.

Selv om april-tallene var svakere enn snittet for de ti seneste årene, påpekte hun at mars/april under ett viste 1,7 prosent prisoppgang i Oslo, godt over snittet for de siste ti årene.