<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeprisen stiger etter snøkaos i USA og Kina-lemping

Kina lemper på coronarestriksjonene og ekstremværet i USA gir en boost til oljemarkedet. 

Publisert 27. des. 2022 kl. 07.53
Oppdatert 27. des. 2022 klokken 07.54
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 341 ord
KAOS: Det er kaos i USA etter snøstormen som har truffet landet. Foto: PXHere

Brent-oljen er tirsdag morgen opp 0,9 prosent til 84,63 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 0,8 prosent til 80,21 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 83,38 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag 23. desember.

Oljeprisene stiger etter at Kina har lempet på nullsmittepolicyen sin, samtidig som tøffe værforhold over hele USA har ført til nedstenging av raffinerier ved kysten utenfor Texas.

Fra og med 8. januar vil det ikke lenger være pålagt innreisekarantene for folk som reiser fra utlandet til Kina. Personer som kommer inn i Kina må nå vise en negativ covid-19-test innen 48 timer. Det kreves for øyeblikket åtte dager med isolasjon.

Kina vil også senke alle kontrolltiltak til kategori B fra kategori A, noe som betyr at covid-19 kun trenger «nødvendig behandling og tiltak for å begrense spredningen».

Mens det å lette på tiltakene legger grunnlaget for en tilbakegang i energietterspørselen neste år, har det utløst en alvorlig bølge av smitte som presser den økonomiske aktiviteten på kort sikt, noterer Bloomberg.

Snøkaos i USA

For øvrig meldes det om at mer enn en tredjedel av raffineringskapasiteten på kysten utenfor Texas ble stengt ned de siste dagene som følge av ekstremvær, inkludert de to største anleggene i USA, ifølge TDN Direkt. 

Mer enn 1,8 millioner fat pr. dag av Texas' oljebehandlingskapasitet har blitt satt på sidelinjen av værforholdene, ifølge Bloomberg. Reuters melder at flyselskaper i USA kansellerte rundt 2.700 flyreiser lørdag ettermiddag på grunn av værforholdene.

– Frykt for forsyningsavbrudd fra vinterstormer i USA bidro til oppgangen, selv om handelen var tynn da mange markedsdeltakere var bortreist på ferie. Men det amerikanske været ventes å forbedre seg denne uken, noe som betyr at rallyet kanskje ikke varer lenge, sa Kazuhiko Saito, sjefanalytiker i Fujitomi Securities, ifølge Reuters.

Oljens forwardkurve indikerer at det ikke er noen store bekymringer på tilbudssiden. Februar- og mars-kontrakten for Brent er 53 cent i «contango» for øyeblikket. I begynnelsen av forrige uke var kontraktene 34 cent i «contango», noterer Bloomberg.

Contango er en situasjon der futuresprisene er høyere enn spotprisene. Dette skjer ofte når markedet forventer at spotprisen vil øke i fremtiden.