<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rom for utbytter etter milliardkontrakt

Boreskipet «Deep Value Driller» har sikret seg en kontrakt på 160 millioner dollar med Saipem. – Det kan gi rom for «noe» utbytte, sier konsernsjefen.

Publisert 24. feb. 2023 kl. 07.06
Oppdatert 24. feb. 2023 klokken 15.52
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 549 ord
ENDELIG PÅ KONTRAKT: «Deep Value Driller», som tidligere het «Bolette Dolphin». Foto: Fred. Olsen Energy

 

For snart to år siden gikk Einar J. Greve, Harald Moræus-Hanssen, Gunnar Hvammen og flere andre kjente investorer sammen om å kjøpe boreskipet «Bolette Dolphin» på brannsalg for 65 millioner dollar.

Nå har skipet, som i dag heter «Deep Value Driller», endelig fått jobb.

Torsdag kveld meldte Deep Value Driller AS at boreskipet er sluttet på en bareboat-kontrakt med Saipem i rundt tre år, til en kontraktsverdi på 160 millioner dollar, eller 1,65 milliarder kroner. 

– TILFREDS: Konsernsjef Svend Anton Maier i Deep Value Drilling. Foto: Borr Drilling

I tillegg til den faste leieperioden på tre år, kommer en opsjon på ytterligere ett år.

Det tilsvarer en brutto dagrate på rundt 146.000 dollar, noe som reflekterer at det nettopp er en bareboat-avtale der riggselskapet ikke bemanner riggen eller har andre drifts- eller vedlikeholdsutgifter.

Konsernsjef Svend Anton Maier i Deep Value Driller ønsker ikke å kommentere raten.

– Vi er glade for å få boreskipet på kontrakt og er veldig fornøyde med avtalen, sier han til Finansavisen.

På høyde med andre slutninger

Analytiker Fredrik Stene i Clarksons Securities har regnet på hva raten hadde vært hvis dette var en «vanlig» slutning der riggselskapet stod for alle utgiftene.

Justert for daglige driftsutgifter, vedlikehold, management-fee og oppetid, kommer han frem til en timecharter-ekvivalent rate på 375.000–390.000 dollar pr. dag. 

Dette er ikke langt unna andre nylige slutninger i Afrika, som har vært mellom 370–403.000 dollar pr. dag.

Boreskipet er selskapets eneste, og når den nå er på kontrakt vil den gi en fast inntekt fremover.

– Åpner dette for å betale utbytter?

– Vi har fått en låneavtale på plass, og den gir rom for noe utbytte. Noe mer enn det ønsker jeg ikke å si, forteller Maier.

Åpne for alle muligheter

Fearnley Securities skriver i en oppdatering at det ikke vil være uventet om Saipem eller andre etter hvert kjøper riggen.

Dersom riggen skulle bli solgt for mellom 300 og 350 millioner dollar, anslår meglerhuset i sin «på baksiden av konvolutten-kalkulasjon» et oppsidepotensial for Deep Value Driller-aksjen på mellom 45 og 120 prosent.

Fredag ettermiddag steg aksjen rundt 9 prosent til 20,30 kroner på Oslo Børs, noe som verdsetter selskapet til 1,8 milliarder kroner. Aksjen har steget mer enn 90 prosent det seneste året.

– Kan det være aktuelt å selge skipet?

– Vi er åpne for alle muligheter, men akkurat nå har vi en avtale med kunden om en kontrakt på treårs basis, og så jobber vi med å reaktivere frem mot sommeren, sier Maier.

Finansierer reaktivering

Riggselskapet har startet reaktiveringen av boreskipet.

For å finansiere dette og for å refinansiere selskapets eksisterende kredittfasilitet, har Deep Value Driller inngått en avtale om et sikret terminlån på 75 millioner dollar med en privat utlåner og Nordic Trustee. Lånet har en løpetid på tre år, med en såkalt ballongbetaling på rundt 50 millioner dollar, etter at det har betalt månedlige avdrag fra 18 måneder etter at lånefasiliteten er inngått og frem til utløp.

Lånefasiliteten har førsteprioritets sikkerhet i boreskipet, og har en rente på 9,75 prosent.

SpareBank 1 Markets har vært selskapets finansielle rådgiver.