<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Asiatiske gasselskaper strømmer til London

Etter fjorårets gassbonanza i Europa, flokker asiatiske selskaper til London for å etablere handelsplasser for LNG. 

Publisert 6. aug. 2023 kl. 11.06
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 389 ord
GIR GASS: Japans største gasselskap, Tokyo Gas, har satt opp et helt handelsteam i London for å håndtere prisbevegelser i europeisk tid. Her fra noen av selskapets lagringstanker i Yokohama, Japan. Foto: Bloomberg

Potensiale for store gevinster i Europa etter Russlands invasjon av Ukraina gjør at asiatiske energiselskaper etablerer eller planlegger å etablere LNG-handelsplasser i London, melder Financial Times (FT). 

Blant selskapene som tar grep er blant annet de japanske selskapene Tokyo Gas, Osaka Gas og Kansai Electric, samt Sør-Koreas SK E&S. I tillegg vurderer de kinesiske selskapene ENN, Cnooc, PetroChina og Sinochem også å etablere seg i Storbritannia.

– Kan oppnå store marginer

Muligheten for større avkastning ved å selge til europeiske kunder fremfor asiatiske, etter at Russland kuttet gassforsyninger til Europa, lokker de selskapene til den britiske hovedstaden. Og spesielt i forrige sommer var handelsoverskuddene i Europa solide da gassprisene økte kraftig samtidig som ulike land forsøkte å sikre reserver for vinteren.

Ifølge FT er London det naturlige valget blant andre europeiske byer på grunn av sin posisjon som et ledende gasshandelsknutepunkt, etter oppdagelsen av olje og gass i Nordsjøen på 1960-tallet.

– For å oppnå profitt, trenger du en sterkere kobling og tilstedeværelse i de europeiske markedene, sier Felix Booth, leder for LNG hos energianalysefirmaet Vortexa til FT.

– Selskapene er mye mer klar over at de kan oppnå store marginer ved å selge laster til Europa, legger han til. 

Japan er på plass

Japans største gasselskap, Tokyo Gas, etablerte et handelsteam i London i april for å håndtere prisbevegelser i europeisk tid, noe de anser som avgjørende etter at Europa passerte Kina og Japan som verdens største importør av LNG. 

Osaka Gas, som er en annen stor leverandør i Japan, har ansatt to nye medarbeidere til sitt eksisterende LNG-team i London etter russernes uprovoserte angrep på Ukraina. Mens kraftselskapet Kansai Electric visstnok skal være i ferd med å å etablere et handelsteam i London. 

I tillegg planlegger Sør-Koreas SK Group, som inkluderer naturgassvirksomheten SK E&S, å utvide videre i London etter å ha åpnet et kontor der i fjor. 

Vesentlig høyere priser i Europa

Europa importerte til sammen 130 milliarder kubikkmeter LNG i fjor, noe som utgjør nesten 40 prosent av dets naturgassforbruk, ifølge Energistatistikkens årlige gjennomgang av verdens energi. 

På det meste nådde LNG-prisene i Nord-Europa rekordhøye 78,15 dollar pr. million britiske varmeenheter sent i august – det var nesten 10 dollar høyere enn prisene i Nordøst-Asia, viser tall fra Argus. 

Ifølge FT har europeiske LNG-priser falt betydelig i år, men det er likevel forventet at Europas appetitt for LNG vil holde seg høy, ettersom regionen fortsatt må importere store mengder for å erstatte de tapte russiske rørledningsforsyningene.