<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Venter rekordhøye gasslagre og strømregninger i Europa

Selv om Europa har klart å erstatte russisk gass og olje, forventer Moody's at strømprisene vil holde seg høye frem til tidligst 2031. 

Publisert 22. des. 2023 kl. 11.16
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 290 ord
GASSTERMINAL: Her fra LNG-terminalen i Wilhelmshaven, Tyskland, som ble opprettet i all hast for å erstatte den russiske gassen etter at den fullskala krigen i Ukraina brøt ut. Foto: Bloomberg

Risikoen for gassmangel i Europa virker å utebli denne vinteren også, men europeere vil likevel fortsette å måtte betale vesentlig mer enn de har gjort tidligere, melder CNBC. 

Ifølge en ny rapport fra ratingbyrået Moody's hadde EU rekordhøye gasslagre ved slutten av november. 97,5 prosent av lagringskapasiteten var blitt benyttet ved månedsskiftet, som betyr at det er en svært lav risiko for at det blir energimangler i løpet av vinteren, konkluderer Moody's analytikere. 

«Europas forbedrede energilagre foran denne vinteren er resultatet av effektiviteten av myndighetenes handlinger på tilbudssiden og etterspørselssiden, samt konsekvente energisparetiltak både fra husholdninger og selskaper,» skriver Moody's i rapporten og viser til at EU økt tilgangen til LNG i løpet av året samt kjernekraft og vannkraft.

Fremover forventer Moody's at gasslagrene vil holde seg høyere enn tidligere, og være rundt 55 prosent ved utgangen av mars 2024. 

Forventer høye priser

Men til tross for fylt gasslagre, tror ratingbyrået at de europeiske gassprisene vil forbli høye og volatile. 

For selv om energiprisene har falt betydelig de seneste månedene, ligger gassprisene fortsatt langt over gjennomsnittet fra 2015 til 2019, viser rapporten. Og Moody's forventer at prisene vil holde seg på dette nivået til minst 2031.

Analytikerne hos Moody's tror gassprisene vil forbli volatile hovedsakelig på grunn av økte geopolitiske risikoer, som gjenspeiler sårbarhet i forsyningskjeden, skriver CNBC.

I tillegg har det oppstått ekstra volatilitet etter krigen mellom Israel og Hamas, som har økt risikopremiene og drevet opp spotprisene på gass til tross for Europas avstand fra konflikten, mener Moody's.

I et «worse case»-scenario, hvor krigen i Midtøsten eskalerer til det punktet at Iran blir direkte involvert, kan de europeiske gassprisene stige til nivåer som først ble sett like etter at Russland invaderte Ukraina. Dette scenarioet vil i så fall skade den økonomiske aktiviteten og legge til ytterligere press på energiintensive sektorer, ifølge rapporten.