<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Goldman Sachs: Tre aksjer som vil dra nytte av elektrifiseringen

Goldman Sachs venter voldsom etterspørselsvekst etter strøm. Dette er aksjene med mest oppside.

Publisert 3. mai 2024 kl. 19.35
Oppdatert 3. mai 2024 klokken 19.37
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 346 ord
SER MULIGHETER: Analytikere i Goldman Sachs venter kraftig økning i etterspørsel etter strøm i årene fremover. Banken har plukket ut tre favoritter de neste 12 månedene.  Foto: Reuters

Etterspørselen etter strøm og datasentre har vært økende og flere selskaper i Europa er klare til å dra nytte av denne trenden, ifølge Goldman Sachs.

Ifølge analytikere hos investeringsbanken er det ventet at Europas strømetterspørsel vil øke med så mye som 50 prosent i løpet av de neste ti årene. Dette vil reversere nedgangen som har pågått siden 2008. 

Ifølge en forskningsrapport fra 29. april, forventer analytikerne at det vil bli brukt 800 milliarder euro på Europas kraftoverføring og -distribusjon, delvis takket være flere år med underinvestering.

«I en bransje med høy operasjonell og finansiell risiko, skal en slik omvendelse i inntektene, som sannsynligvis også vil utløse organisk vekst i kraftnett og fornybar energi, ha en betydelig effekt på bedriftenes overskudd», skriver analytikerne.

Her er tre av Goldman Sachs sine aksjer med over 30 prosent oppsidepotensial i løpet av de neste 12 månedene.

E.on

 Goldman Sachs er optimistisk når det kommer til forsyningsselskapet E.on og har nylig økt målprisen til 17 euro. Det gir den tyske aksjen, som er på Goldman's «conviction list», en potensiell oppside på rundt 35 prosent.

Grunnene kjøpsvurderingen på aksjen inkluderer blant annet Tysklands elektrifiseringsinnsats og detaljhandelsmarginer som de sier vil bli godt støttet av fallende energipriser.

Goldman Sachs forventer at E.on vil levere en «middels-ensifret vekst i årlig resultat per aksje, fra 2023 til 2028».

SSE

 Den skotske energikjempen SSE er på Goldman Sachs sin radar etter selskapets siste oppdatering hvor de bekrefter sin historie om fornyet vekst.

«Selskapet har nå detaljert en kapitalekspansjonsplan på 20.5 milliarder pund for regnskapsårene 2023 til 2027, drevet av høyere investeringer i fornybar energi og nettverk», skriver analytikerne.

«Høye strømpriser og overskudd har bidratt til selskapets kontantstrøm til investeringer», og legger til at selskapets vekst vil øke etterhvert som prosjektpipelinen bygges ut.

Goldman Sachs har et kursmål mål på 2.024 britiske pence, noe som gir den en oppside på 42 prosent.

Elia

Belgiske Elia, en operatør av overføringssystemer, er også på Goldman Sachs sin liste.

Selskapet skiller seg ut takket være sitt «sterke inntjeningsvekstpotensial, som det raskest voksende EU-verktøyet i vår dekning», skriver analytikerne.

Goldman Sachs har et kursmål på 135 euro for aksjen, som gir den en oppside på 45 prosent.