<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Har mer enn 25 år igjen med vekst

Archer-sjef Dag Skindlo tror veksten fra de fire seneste årene vil fortsette.

Publisert 7. mai 2024 kl. 07.35
Oppdatert 7. mai 2024 klokken 16.12
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 517 ord
KONTRAKTSFANGST: Archer-sjef Dag Skindlo kan vise til en vekst i ordreboken fra 1,5 til 2,5 milliarder dollar i kvartalet. Foto: Thomas Bjørnflaten

– Det var et veldig bra kvartal. EBITDA vokser, kontantbidraget vokser og vi fortsetter å redusere gjeldsgraden, sier konsernsjef Dag Skindlo i Archer til Finansavisen.

Det John Fredriksen-dominerte oljeserviceselskapet økte både omsetning og driftsresultat i årets første kvartal, sammenlignet med tilsvarende kvartal i fjor.

Selskapet forbedret også bunnlinjen, selv om den var negativ med 11 millioner dollar. Skindlo påpeker at det underliggende nettoresultatet likevel er positivt, og viser til at det er i pluss med i underkant av 3 millioner dollar når det justeres for amortisering av refinansieringskostnader og urealiserte valutaeffekter.

–Et selskap i vekst

Siden 2020 har Archer hatt en inntektsvekst på 12 prosent pr. år, EBITDA har vokst med 16 prosent årlig, mens gjeldsgraden (netto rentebærende gjeld i forhold til EBITDA) er redusert fra 5,1 til 2,8 ved utgangen av første kvartal.

– Vi er et selskap i vekst. Vi har god drift i alle segmenter, og spesielt innen brønnservice, hvor vi vokser bra internasjonalt, sier konsernsjefen.

I forrige kvartal kom Archer med en ny guiding for 2024. Denne opprettholdes, noe som betyr at selskapet ser for seg en EBITDA-vekst på 15-20 prosent i år og at gjeldsgraden skal falle til mellom 2,4 og 2,7 ved utgangen av året.

– EBITDA-veksten vi guider på er bedre enn det de store, globale oljeserviceaktørene kan vise til, sier Archer-sjefen.

Han legger til at selskapet kommer til å vokse innen brønnservice og plattformboring også neste år. Innen brønnservice er det markedet for nedstenging av brønner som er den store driveren.

Stor ordrebok

En god ordreinngang støtter opp under Skindlos positive markedssyn.

Archer ble tildelt kontrakter for 1 milliard dollar – 11 milliarder kroner – i første kvartal. Kontraktene kom i viktige områder som Norge, Storbritannia, Brasil og Argentina.

Det bidro til at ordreboken vokste med 80 prosent – fra 1,5 milliarder til 2,5 milliarder dollar. Inkluderes også opsjoner i kontraktene, er ordrereserven på 4 milliarder dollar.

– Vi ønsker å være det selskapet som stenger flest brønner i verden. Ser man på markedsutviklingen, er det kraftig vekst, sier Archer-sjefen.

– Nå er markedet på 6 milliarder dollar i året, men det skal vokse til cirka 12 milliarder i 2050. Vi har mer enn 25 år igjen med vekst i dette markedet, og dette er uavhengig av om det skal bores nye brønner.

«God start»

Flere av analytikerne som følger Archer-aksjen mener at selskapet har fått en god start på året etter å ha levert bedre driftsresultat enn ventet. I tillegg peker enkelte på at kontantstrømmen var bedre enn de hadde sett for seg.

Både Arctic Securities, DNB Markets, Carnegie og SEB har en kjøpsanbefaling på aksjen.

Archer-aksjen fikk det likevel tungt, og var ned nesten 7 prosent til 27,27 kroner tirsdag ettermiddag. Da skal det samtidig legges til at aksjen steg mer enn 12 prosent mandag. 

Tirsdag var for øvrig første dag aksjen ble handlet etter å ha blitt spleiset, der 25 gamle aksjer ble til én ny.

Archer

(Mill. USD) 1.kv/24 1.kv/23
Driftsinntekter 308,3 266,6
Driftsresultat 17,9 12,8
Resultat før skatt −8,7 −16,1
Resultat etter skatt −10,8 −17,9